Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
448
Propán-bután gázelegyet (propán 60 V/V%) elégetünk.
1) Írja fel a reakcióegyenleteket tökéletes égésre!
2) Határozza meg a propán és a bután égéshőit!
3) Számítsa ki 2,5 dm3 standard állapotú gázelegy elégésekor felszabaduló hő mennyiségét!

Qk(CO2,g) = –394 kJ/mol;
Qk(H2O,g) = –242 kJ/mol;
Qk(C4H10,g) = –114 kJ/mol;
Qk(C3H8,g) = –104 kJ/mol;
Ar(O)=16,0;
Ar(C)=12,0;
Ar(H)=1,00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hőtan, Égéshő, égés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C_3H_8` + 5 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

2,

`DeltaH_("bután")` = `5*Q_k(H_2O)+4*Q_k(CO_2)-Q_k(C_4H_(10))` = `5*(-242)+4*(-394)-(-114)` = - 2672 `(kJ)/(mol)`

`DeltaH_("propán")` = `4*Q_k(H_2O)+3*Q_k(CO_2)-Q_k(C_3H_8)` = `4*(-242)+3*(-394)-(-104)` = - 2046 `(kJ)/(mol)`

3,

2,5 `dm^3` gázelegy az `2.5/24.5` = 0,102 mol

Ennyi gázelegyben van `0.102*0.6` = 0,061 mol propán és 0,041 mol bután.

0,061 mol propán égésekor felszabadul `0.061*2046` = 124,8 kJ hő.

0,041 mol bután égésekor felszabadul `0.041*2672` = 109,6 kJ hő.

Ez összesen 124,8+109,6 = 234,4 kJ hő.
1