Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat levezetése

Főoldal » Középiskola » Matematika
692
Nyolcadik osztályos ismétlő feladatsorban találkoztam vele, és nem tudok rájönni a feladat megoldásának folyamatára.
Így szól:
"A búzafarmon két egyenlő területet ugyanazzal a búzafajtával vetettek
be. Az előző évhez képest a termésátlag az egyik területen 10%-kal nőtt, a másikon
10%-kal csökkent. A két farmon a teljes terméshozam 30 kg búzával kevesebb volt idén.
Mekkora a termésátlag?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem valami hiba van a feladatban.

Az egyik területen a termésátlag T; mivel a két terület egyenlő, ezért összesen a termésátlag 2*T (ez volt tavaly).
Idén: T*0,9 + T*1,1 + 30 = 2*T
T(0,9+1,1) + 30 = 2T
2T + 30 = 2T
30 = 0
???

Utánanéztem a feladatnak online, az egyik helyen a feladat végére van írva zárójelben 1485 kg. Hogy ennek mi és hogyan van köze a feladathoz, azt nem értem, hiszen a termésátlagnak tömeg/terület mértékegységben kellene lennie...

1