Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia

33
''Hasonlítsa össze a desztillált vizet, a csapvizet és a tengervizet a kémiai összetevőjük alapján.''
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A desztillált vízben főleg vízmolekulák vannak, ionok csak a víz disszociációjából származó `H_3O^+` és `OH^-`-ionok, melyeknek a koncentrációja `10^(-7)` `(mol)/(dm^3)`.

A csapvízben már előfordulnak más ionok is, de ezt helye válogatja, még a szomszéd faluban is más a csapvíz összetétele, mindenesetre van benne nátriumion, káliumion, kalcium- és magnéziumion; ezek azok a kationok, amikből a legtöbb van benne. Ezek ellenionjai (anionok) főleg a kloridion, szulfátion, hidrogénkarbonátion. A kevesebb mennyiségben előforduló ionok: vas-, fluorid, és még sorolhatnám, a víz sótartalmára a vezetőképességből körülbelül lehet következtetni, ásványianyag-tartalma olyasmi, mint az ásványvizeké, 400-1500 mg/l (ez olyan 0,04-0,15 %).

A tengervízben van a legtöbb só, az is inkább nátriumion és kloridion formában, de mellette ott vannak a makroelemek is: káliumion, kalciumion és magnéziumion) illetve szulfátion. A tengerben még ott van a jodidion is, innen jön a jódozott tengeri só. A sótartalma kb 3-4 %, de ott a Holt-tenger, ahol 25% feletti.
2