Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

158
''Hasonlítsa össze a desztillált vizet, a csapvizet és a tengervizet a kémiai összetevőjük alapján.''
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A desztillált vízben főleg vízmolekulák vannak, ionok csak a víz disszociációjából származó `H_3O^+` és `OH^-`-ionok, melyeknek a koncentrációja `10^(-7)` `(mol)/(dm^3)`.

A csapvízben már előfordulnak más ionok is, de ezt helye válogatja, még a szomszéd faluban is más a csapvíz összetétele, mindenesetre van benne nátriumion, káliumion, kalcium- és magnéziumion; ezek azok a kationok, amikből a legtöbb van benne. Ezek ellenionjai (anionok) főleg a kloridion, szulfátion, hidrogénkarbonátion. A kevesebb mennyiségben előforduló ionok: vas-, fluorid, és még sorolhatnám, a víz sótartalmára a vezetőképességből körülbelül lehet következtetni, ásványianyag-tartalma olyasmi, mint az ásványvizeké, 400-1500 mg/l (ez olyan 0,04-0,15 %).

A tengervízben van a legtöbb só, az is inkább nátriumion és kloridion formában, de mellette ott vannak a makroelemek is: káliumion, kalciumion és magnéziumion) illetve szulfátion. A tengerben még ott van a jodidion is, innen jön a jódozott tengeri só. A sótartalma kb 3-4 %, de ott a Holt-tenger, ahol 25% feletti.
2