Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika téglalap feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
447
Két hasonló téglalap kerületének aránya 5 : 8. A kisebbik téglalap egyik oldala 10 cm,
területe 60 cm². Mekkorák a nagyobbik téglalap oldalai és területe?
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


`K_1/K_2=5/8`

`a_1` = 10 cm

`b_1` = `T_1/a_1` = `60/10` = 6 cm

`a_2` = `K_2/K_1*a_1` = `8/5*10` = 16 cm

`b_2` = `K_2/K_1*b_1` = `8/5*6` = 9,6 cm

`T_2` = `a_2*b_2` = `16*9.6` = 153,6 `cm^2`

vagy

`T_2` = `T_1*(K_2/K_1)^2` = `60*(8/5)^2` = 153,6 `cm^2`.
0