Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fénytan 11.

Főoldal » Középiskola » Fizika
526
Egy homorú gömbtükör sugara 40 cm. A tükör előtt álló tárgyról a tükör mögött, attól 60 cm távolságra keletkezik a kép.
a, Mekkora a tükör és a tárgy távolsága?
b, Mekkora a nagyítás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika, 11.osztály, fénytan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 40 cm `rightarrow` f = `r/2` = 20 cm

k = -60 cm

`1/f=1/k+1/t`

t = `1/(1/f-1/k)` = `1/(1/20-1/(-60)` = 15 cm

A tükör mögött keletkezik a kép, tehát

`N=k/t` = `(-60)/15` = -4
0