Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fénytan 11.

Főoldal » Középiskola » Fizika
753
Egy 45 fokos törőszögű, 1,5 törésmutatójú üvegprizma egyik oldallapjára érkező fénysugár a másik lapon 60 fokos törési szöggel lép ki. Mekkora a prizmára érkező fénysugár beesési szöge?

Valaki levezetné nekem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika, 11.osztály, fénytan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hátulról kezdünk, a rajz segít megérteni.

`sin60/singamma`=1,5

`singamma=sin60/1.5` = `root()(3)/2*2/3` = `root()(3)/3`

gamma = 35,26°.

`beta=45-gamma` = `45-35.26` = 9,74°

`sinalpha/sinbeta` = 1,5

`sinalpha=1.5*sinbeta` = `1.5*sin9.74` = 0,254

`alpha` `approx` 14,7°.
0