Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi. Nagyon fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Egy 12m és egy 9m oldalú téglalap alakú kert köré egyenlő szélességű utat építenek. Az út területe a kert területének 2/3-a.
Milyen széles az út?
Hány %-al nőtt a telek kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A telek területe: 12*9 = 108 m2
Az út területe: 2/3 * 108 = 72 m2

Az út 3 különböző részből épül fel:
1. kettő x m széles, 12 m hosszú téglalap
2. kettő x m széles, 9 m hosszú téglalap
3. négy x m sugarú negyedkör; azaz lényegében egy x sugarú kör

2*(x*12) + 2*(x*9) + x2π = 72 m2
24x + 18x + πx2 = 72
megoldóképlet / számológép
x1=-14,9 # negatív, nem lehet megoldás
x2=1,54

A járda szélessége kb 1,5 m.


A régi telek kerülete: 12*2 + 9*2 = 42 m
Új telek kerülete: régi + a kör kerülete: 42 + 2*1,54*π = 51,68
51,68/42 = 1,23 -> +23%
Módosítva: 4 éve
0