Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
Csatoltam a kérdést. Köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y NO` + `x+y/4-1/2` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `1/2` `N_2` + `y/2` `H_2O`

A nitrogénből érdemes kiindulni, 3,6 `dm^3` nitrogéngáz az adott körülmények között `3.6/24` = 0,15 mol; az egyenlet szerint is ennyi keletkezik.

0,3 mol amidhoz szükséges 1,725 mol oxigén

1 mol amidhoz szükséges `1/0.3*1.725` = 5,75 mol oxigén

I. `x+y/4-1/2` = 5,75

0,3 mol amidból keletkezik `52.8/44` = 1,2 mol `CO_2`

1 mol amidból keletkezik `1/0.3*1.2` = 4 mol `CO_2`

x = 4

0,3 mol amidból keletkezik `24.3/18` = 1,35 mol víz

1 mol amidból keletkezik `1/0.3*1.35` = 4,5 mol víz

`y/2` = 4,5

y = 9

Az amid összegképlete: `C_4H_9NO`

Ha levonjuk a `C(=O)-NH_2` részt, marad az alkilcsoportra `C_3H_7 - `

Ez egy propilcsoport, ha primer-amidról van szó, lehet n-propil is izopropil-csoport.

Ha szekunder amid, akkor a nitrogénhez kapcsolódik egy metil és a C=O-hoz egy etilcsoport, vagy fordítva.

Ha tercier amid, akkor a nitrogénhez két metil vagy egy etil és egy metilcsoport kapcsolódik.

Összesen tehát 6 konstitúció lehetséges.

2,

`C_xH_yO_z` + n `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`



1 `dm^3` oldatban van 2 mol szénhidrát

8 `cm^3` oldatban van 16 mmol szénhidrát, ami 2,4 g

1 mol szénhidrát az `1/0.016*2.4` = 150 `g/(mol)` a moláris tömege.

Az összegképlete ez alapján `(CH_2O)_5` lesz, de azért számoljunk tovább.

16 mmol szénhidrát égetésekor keletkezik `3.52/44` = 80 mmol `CO_2`

x = `80/16` = 5

16 mmol szénhidrát elégetésekor keletkezett `1.44/18` = 80 mmol `H_2O`

`y/2` = 5 `rightarrow` y = 10

A moláris tömeg ismerete alapján az oxigén mennyisége 1 molban:

150-(5*12+10) = 80, ami éppen 5 oxigénatomot jelent.

Az összegképlet tehát `C_5H_(10)O_5`, valamelyik pentóz lesz.

3,

Ha csak a 21 db aminosav közül válogatunk, akkor feltételezzük, hogy nem a metionin és a cisztein, vagyis nincs benne kén.

Ezek után elindulunk úgy, hogy csak az amino és a karboxilcsoport van benne, mint funkciós csoport, így azt is feltételezzük, hogy a többi szén és hidrogén:

`H_2N-C_xH_y-COOH` + `(x+(y+3)/4-1-z)` `O_2` `rightarrow` x+1 `CO_2` + `1/2` `N_2` + `(y+3)/2` `H_2O`

A nitrogén mennyisége feleannyi, mint az aminosavé, így feltételezhetjük, hogy nincs több nitrogén a vegyületben.

Ha 0,5 mol aminosavból keletkezett 2 mol `CO_2`, akkor

1 mol aminosavból keletkezett 4 mol `CO_2`

x+1 = 4 `rightarrow` x = 3

Ha 0,5 mol aminosavból keletkezett 2,25 mol víz, akkor

1 mol aminosavból keletkezett 4,5 mol víz

`(y+3)/2` = 4,5 `rightarrow` y = 6

Oxigénre ellenőrizzük, hogy nem tartalmaz e más funkciós csoportot:

`x+(y+3)/4-1`+z=`2*2.375`

`3+(6+3)/4-1`+z = 4,75

4,25+z = 4,75

z = 0,5

A különbség adódhat mégegy oxigénből, esetleg hidroxilcsoport van az aminosavban.



Az összegképlet: `H_2N-C_3H_6O-COOH` vagy `C_4H_9NO_3`, az pedig a treonin.
0