Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

229
A kémia tanárom egy beadandót írat velem, aminek ez az egyik feladata, s én semmilyen reakció egyenletet nem találtam sehol sem.
A lítium-ion akkumulátor reakcióegyenlet.
Kérem aki tud segítsen.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A lítiumion-akkumulátornak is több típusa van, ha nagyon ragaszkodsz egy konkrét reakcióegyenlethez, akkor

`Li^+` + `e^-` `Leftrightarrow` `Li`

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy fém-lítium rakódik le, hanem egyrészt szerves oldószereket alkalmaznak, vagy egy lítium-polimer van a rendszerben, egyéb fémekkel együtt, ennek is több fajtája van, szilárd- vagy folyadékkatódos, illetve van szilárd elektrolitos akkumulátor; de alapvetően mindegyik rendszerben főként a lítiumion/lítium adja az energiát. Az elektrolitok is általában valamilyen komplex lítiumsók, ezek elég stabil rendszerek, a katód is a lítium-polimer-oxidja (nem konkrétan lítium-oxid, van mellette más is). Az anód grafit (ez az ősi lítium-akkumulátorban), de azóta már számtalan eljárást alkalmaztak, nanocsövek, szilícium alapú. Nagyon rá vannak állva a lítium(ion)-akkumulátor technológiára, lehet, hogy épp most is kitaláltak valami újat. A lítium alapú technológia nagyon új (a galvánelemek tekintetében, kb 50 évre nyúlik vissza az első fejlesztés), rengeteg lehetőség van benne és nagyon széleskörű kutatás folyik ezügyben.

Rengeteg forrást találsz az interneten ebben a témában, de az alapegyenlet ez, illetve ha van mellette más fém (pl mangán-oxid) is, akkor kb így lehet szétszedni konkrét esetre (egy lítium-mangán-oxid akkumulátor esetén):

- `Li_xC_n` `rightarrow` n `C` + x `Li^+` + x `e^-`

+ `Li_(1-x)Mn_2O_4` + x `Li^+` + x `e^-` `rightarrow` `LiMn_2O_4`

0