Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög szögei kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
424
1. Egy háromszög köré írható irható kör sugara 15 cm. A háromszög csúcsai a kört
három olyan körívre bontják, melynek aránya 2 : 3 : 7. Számítsuk ki a hátromszög
szögeit és a keletkezett körívek hosszát!
2. Egy háromszög oldalai, 3 cm, 4 cm, és 4,8 cm. Egy hozzá hasonló háromszög kerülete
29,5 cm. Mekkorák ennek a hasonló háromszögnek az oldalai?
Aki tud segíteni annak előre is köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

2x+3x+7x = 180

12x = 180

x = `180/12` = 15

`alpha` = `2*15` = 30°

`beta` = `3*15` = 45°

`gamma` = `7*15` = 105°.

A kerületi szögekhez tartozó középponti szögek ennek kétszeresei.

`i_1` = `2*r*pi*(2*alpha)/360` = `2*15*3.14*(2*30)/360` = 15,7 cm

`i_2` = `2*r*pi*(2*beta)/360` = `2*15*3.14*(2*45)/360` = 23,55 cm

`i_3` = `2*r*pi*(2*gamma)/360` = `2*15*3.14*(2*105)/360` = 54,95 cm

2,

`K_1` = a+b+c = 3 + 4 + 4,8 = 11,8 cm

`K_2` = 29,5 cm = `a_1+b_1+c_1`

`a_1=K_2/K_1*a` = `29.5/11.8*3` = 7,5 cm

`b_1=K_2/K_1*b` = `29.5/11.8*4` = 10 cm

`c_1=K_2/K_1*c` = `29.5/11.8*4.8` = 12 cm
0