Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör területének,sugarának aránya?

Főoldal » Középiskola » Matematika
578
1. Két kör területének aránya 9 : 36. Mekkora a nagyobbik kör sugara, ha kisebbik kör
kerülete 50,24 cm?
2. Két kör sugarának aránya 2 : 3. Mekkora ív tartozik a nagyobbik körben egy 70°-os
szöghöz, ha a kisebbik kör sugara 10 cm?
Ebben a két feladatban szeretnék segítséget kérni előre is köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`T_1/T_2` = `(r^2*cancel(pi))/(R^2*cancel(pi))` = `(r/R)^2` = `9/36`

`r/R` = `3/6` = `1/2`

R = `2*r`

`K_1` = `2*r*pi` = 50,24 cm

r = `K_1/(2*pi)` = `50.24/(2*3.14)` = 8 cm

R = `2*r` = `2*8` = 16 cm

2,

r = 10 cm

`r/R=2/3`

R = `(3*r)/2` = `(3*10)/2` = 15 cm

i = `(2*R*pi*70)/360` = `(2*15*3.14*70)/360` = 18,32 cm
0