Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Szeptember harmadik hetében a következő hőmérsékleteket mutatta a hőmérő reggel 6:30-kor, hétfőtől péntekig:
13,1°C; 14,4°C; 16,8°C; 20,7°C; 20,7°C. Számítsd ki a hőmérsékletek átlagát!

Jani állítása szerint matematikajegyei eddig így alakultak: 3, 2, 2, 4, 5, 1, 4, 2, 5.
Otthon úgy számolta, hogy az utolsó dolgozattal feljavította az átlagát 3,15-re. Jól számolt-e Jani?
a) Lehetséges-e egy 30 fős osztályban 3,15-ös osztályátlag? Ha nem, miért nem?
b) Hány fős az az osztály, amelynek átlaga 3,15 és létszáma a lehető legközelebb van a 30-hoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Átlag: `(13.1+14.4+16.8+20.7+20.7)/5` = 17,14 °C

Jegyek átlaga:

`(3+2+2+4+5+1+4+2+5)/9` = `3.dot(1)` , tehát nem jól számolt.

a, `30*3.15` = 94,5 `notin ZZ^+`, ezért nem lehetséges.

b, `3.15*20` = 63 `in ZZ^+`, vagyis 20 fő lehet az osztálylétszám vagy

`3.15*40` = 126 `in ZZ^+` tehát 40 fő is lehet; mindkettő ugyanolyan közel van a 30-hoz.
1