Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorműveletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
483
Sziasztok!
Az alábbi feladat megoldásában, levezetésében szeretnék segítséget kérni.

Adott az ABC háromszög, amelynek BC oldalát a C-n túl meghosszabbítjuk. Ezen a meghosszabbított szakaszon kijelölünk egy D pontot úgy, hogy BD : BC = 5 : 2. Határozd meg a p és q értékét, ha AD = ABxq+ACxp.

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia,

Rajzold fel az ábrát, majd az A-ból B-be mutató vektort nevezd el a vektornak, az A-ból C-be mutatót c vektornak, az A-ból D-be mutatót pedig d vektornak.
Ekkor ugye DC / CB = 3 / 2
Illetve d = q*b + p*c (d, b, c vektorok)

Egy AB szakasz m:n arányú osztópontjának meghatározása vektorral a képlet szerint, ahol a az A pont helyvektora, b a B pont helyvektora:
(a*n + b*m) / (m+n)

Tehát a BD szakasz 3:2 arányú osztópontja a C
c = (2*d + 3*b) / 5
5*c = 2*d + 3*b
innen d = (5/2)*c - (3/2)*b
Tehát
p = 2,5
q = -1,5
Módosítva: 4 éve
0

Vagy ugyanezekkel a vektorokkal,
B-ből C-be mutató vektor = c - b (c, b vektorok)

akkor A-ból D-be úgy juthatsz el, hogy először elmész B-be (b vektor), majd innen a BC vektor 5/2-edszeresével a D-be
Tehát d = b + (5/2) * (c - b)
d = -(3/2)*b + (5/2)*c

innen ugyanaz
0