Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
621
A gazdasági helyzet romlása miatt a forintot kedden 3%-al leértékelik, csütörtökön további romlás következik be, aminek következtében újabb 2%-ot esik a forint árfolyam. Mennyivel ér kevesebbet pénteken a forint, mint hétfőn?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a forint értéke x>0. Ha 3%-kal leértékelik, az azt jelenti, hogy az egészből levonják a 3%-át, vagyis x*(3/100)=0,03x-et, tehát kedden x-0,03x=0,97x volt az értéke. A jobb áttekinthetőség kedvéért ezt nevezzük el y-nak, tehát a forint értéke y lett a rontás következtében. Csütörtökön ennek az értéknek a 2%-ával csökkentették, vagyis y*(2/100)=0,02y-nal, így csütörtökön y-0,02=0,98y lett az értéke.
Most írjuk vissza y helyére annak értékét, vagyis 0,97x-et, ekkor 0,98*0,97*x-et kapjuk, ennek eredménye 0,9506x, tehát a két amortizáció után a forint értéke 0,9506x lett, tehát x-0,9506x=0,0494x-szel ér kevesebbet.
0