Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia. Kérlek segítsetek! Köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
783
1. Hány g szén-dioxid keletkezik, ha 6 g szenet 32 g oxigénnel reagáltatunk?
2. Hány mól hidrogén és oxigén keletkezik 4 mol víz elbontásakor?
3. Hány g vizet kell elbontani, ha 80 g oxigént akarunk előállítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C` + `O_2` `rightarrow` `CO_2`

`A_C` = 12 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

6 g szén az `6/12` = 0,5 mol

32 g oxigén az `32/32` = 1 mol

A szénből van kevesebb, az fog elfogyni, keletkezik 0,5 mol `CO_2`, ami `0.5*44` = 22 g.

2,

2 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_2` + `O_2`

4 mol vízből 4 mol hidrogén és 2 mol oxigéngáz keletkezik.

3,

2 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_2` + `O_2`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

80 g oxigén az `80/32` = 2,5 mol

Ennyi oxigén keletkezik kétszerannyi, vagyis `2*2.5` = 5 mol vízből, ami `5*18` = 90 g.
0