Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
Sziasztok! Ebben a feladatban kellene segítség: "Egy m3 víz lágyításához 0,355 kg trisóra van szükség. Hány mg Ca2+-t tartalmaz a víz dm3-ként?".
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `PO_4^(3+)` + 3 `Ca^(2+)` `rightarrow` `ul(Ca_3(PO_4)_2)`

`M_(Na_3PO_4)` = 164 `g/(mol)`

`M_(Ca)` = 40 `g/(mol)`

1 `dm^3` víz lágyításához szükséges 0,355 g trisó, ami `0.355/164` = 2,164 mmol trisó. A reakcióegyenlet szerint ez reagál `2.164/2*3` = 3,247 mmol kalciumionnal, ami `3.247*40` = 129,9 mg `Ca^(2+)`.
1