Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
657
SOS be kellene

Egy kirándulás során az első nap elköltöttem a pénzem 1
3
–át és még 900 forintot. A második
nap a megmaradt rész 1
3
–át és még 600 forintot, így a harmadik napra 1400 forintom maradt.
Mennyi pénzt vittem magammal a kirándulásra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Volt x pénzem. Elköltöttem `1/3*x+900`; maradt `2/3*x-900` forintom. Második nap elköltöttem `1/3*(2/3*x-900)+600` forintot. Maradt: `x-((1/3*x+900)+1/3*(2/3*x-900)+600)` = 1400 forintom.

`x-((1/3*x+900)+1/3*(2/3*x-900)+600) = 1400`

`x-(1/3*x+900)-1/3*(2/3*x-900)=2000`

`x-1/3*x-900-2/9*x+300=2000`

`(9-3-2)/9*x-600=2000`

`4/9*x=2600`

x = `2600*9/4` = 5850 Ft-ot vittem magammal.

Ellenőrizd.
1