Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A redoxireakciók és az oxidációs szám

Főoldal » Középiskola » Kémia
597
Nem találtam elég érhető magyarázatot sem a könyvben, sem az interneten.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oxidációsszám, redoxireakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
https://www.youtube.com/watch?v=62Jde-AgpFg&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=ppvsI5KeDnM&t=105s

tudom ajánlani az ő videóját, anno hetedikben tőle tanultam meg egyenletet rendezni, és az oxidációs számokról
0

Disszertációt nem fogok írni az oxidációs számokról, de náhány alapvető gondolat ezzel kapcsolatban:

- Szükséged lesz olyan periódusos rendszerre, amely tartalmazza az elektronegativitás értékeket, az alapján tudod eldönteni az oxidációs számot. Minél nagyobb az adott elem elektronegativitása (elektronvonzó képessége), egy kötésben annak az elemnek lesz negatív, a másik, kötésben részt vevő elemnek pozitív.

- Az elemek oxidációs száma nulla.

- Vegyületben az eredő oxidációs szám (az elemek oxidációs számának összege) nulla.

- Az (egyszerű) ionok oxidációs száma annyi, amennyi a töltése az ionnak.

- Az elektronegativitás értékek a periódusos rendszerben balról jobbra nőnek, felülről lefelé csökkennek.

- A fluor oxidációs száma (a fenti összefüggés alapján) mindig -1.

- A többit menet közben
1,

a, Al: oxidálódott; Pb redukálódott

b, Zn oxidálódott, Cu redukálódott

c, Cu oxidálódott, Ag redukálódott

2,

Érdemes nyilakat berajzolni, jelölni az elektronvonzó képességet.

1. Formaldehid: H: +1 ; O: -2 ; C:0

2, Kénsav: H: +1 ; O: -2 ; S: +6

3, Alanin: H: +1 ; O: -2 ; N: -3 ; `C_1`: +3 ; `C_2`: 0 ; `C_3`: -3

4, Foszforsav: H: +1 ; O: -2 ; P: -5

5, Difluor-diklórmetán: C: +4 ; Cl: -1 ; F: -1

6, Etanol: H: +1 ; O: -2 ; `C_1`: -3 ; `C_2`: -1


3,

`HClO_3` : H: +1 ; Cl: +5 ; O: -2

`Na_2SO_4`: Na: +1 ; S: +6 ; O: -2

`KNO_3`: K: +1 ; N: -5 ; O: -2

`Mg(OH)_2`: Mg: +2 ; O: -2 ; H: +1

`Al_2(SO_4)_3`: Al: +3 ; S: +6 ; O: -2

`ZnI_2`: Zn: +2 ; I: -1

`H_2O_2`: H: +1 ; O: -1

`NaH`: Na: +1 ; H: -1

`SO_3`: S: +6 ; O: -2

`H_2CO_3`: H: +1 ; O: -2 ; C: +4

`H_2SO_3`: H: +1 ; O: -2 ; S: +4

`KClO_4`: K: +1 ; O: -2 ; Cl: +7


4,

a, O: -2 ; H: +1 ; C: 0

b, O: -2 ; H: +1 ; `C_1`: -3 ; `C_2`: +3

c, Az eltérés oka a kapcsolódó elemek miatt van, az eredő oxidációs szám a szén esetén is egyenlő. A szerkezeti képlet alapján megbízhatóbb az oxidációs számok megállapítása.


5, Egyenletrendezés:

a, `SO_2` + 2 `H_2S` `rightarrow` 3 `S` + 2 `H_2O`

a1:`SO_2`-S (+4) `rightarrow` kén-S (0) ; változás: -4

a2: `H_2S`-S (-2) `rightarrow` kén-S (0) ; változás +2

Ha megállapítottad az oxidációsszám-változásokat, akkor lehet számolni.

a1: a kénnek csökkent 4-gyel (1 mol esetén)

a2: a kénnek nőtt 2-vel.

Ahhoz, hogy a csökkenés és a növekedés egyenlő legyen, kétszerannyi `H_2S` szükséges.

Miután ezt megállapítottunk, lehet tömegmegmaradásra rendezni az egyenletet (a bal és a jobb oldalon is egyenlő darabszámú legyen az azonos atomokból).

b, ...`Ag` + ...`H_2SO_4` `rightarrow` ...`Ag_2SO_4` + ...`SO_2` + ...`H_2O`

b1: Ag: 0-ról nőtt +1-re.

b2: S: +6-ről csökkent +4-re.

Az ezüstből kétszerannyi szükséges, mint a `SO_2`-ből, hogy az elektronszám-változás rendben legyen.

`color(red)(2)` `Ag` + ...`H_2SO_4` `rightarrow` `Ag_2SO_4` + `SO_2` + ...`H_2O`

Mivel nem az összes kénsav-szulfát ment el a kén-dioxid keletkezésére, azt már ki tudjuk számolni:

`color(red)(2)` `Ag` + `color(red)(2)` `H_2SO_4` `rightarrow` `Ag_2SO_4` + `color(red)((1))` `SO_2` + ...`H_2O`

A tömegmegmaradásra való terkintettel kiszámoljuk a vizet; ezt általában úgy csináljuk, hogy rendezzük hidrogénre (amennyi a bal oldalon van, annyi legyen a jobb oldalon is); majd leellenőrizzük oxigénre:

`color(red)(2)` `Ag` + `color(red)(2)` `H_2SO_4` `rightarrow` `Ag_2SO_4` + `SO_2` + `color(red)(2)` `H_2O`

c, ...`NaOCl` + ...`HCl` `rightarrow` ...`Cl_2` + ...`H_2O` + ...`NaCl`

c1: NaOCl-ben levő Cl (+1) `rightarrow` `Cl_2` (0)

c2: HCl-ben levő Cl (-1) `rightarrow` `Cl_2` (0)

`NaOCl` + `HCl` `rightarrow` `Cl_2` + ...`H_2O` + ...`NaCl`

Viszont a nátriumra is stimmelni kell az egyenletnek a jobb oldalon:

`NaOCl` + `color(red)(2)` `HCl` `rightarrow` `Cl_2` + ...`H_2O` + `NaCl`

És már csak vízre kell rendezni:

`NaOCl` + `color(red)(2)` `HCl` `rightarrow` `Cl_2` + `H_2O` + `NaCl`

d,

...`KMnO_4` + ...`HCl` `rightarrow` ...`Cl_2` + ...`H_2O` + ...`KCl` + ...`MnCl_2`

d1: Mn: +7-ről +2-re csökken (-5 a változás)

d2: Cl: -1-ről 0-ra nő. (1 a változás, vagyis tulajdonképpen 2, mert `Cl_2` keletkezik)

Ha két mangánt veszünk és 5 klórgázt, akkor az oxidációsszám-változás rendben lesz:

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(12)` `HCl` `rightarrow` `color(red)(5)` `Cl_2` + ...`H_2O` + ...`KCl` + `color(red)(2)` `MnCl_2`

2 kálium miatt 2 lesz a kálium-klorid, ebből következik, hogy HCl-ból is több kell:

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(16)` `HCl` `rightarrow` `color(red)(5)` `Cl_2` + ...`H_2O` + `color(red)(2)` `KCl` + `color(red)(2)` `MnCl_2`

Jöhet a víz, megszámoljuk az oxigént (8), ennyi lesz a víz is; hidrogénre ellenőrizzük, ha mindkét oldalon 16 van, akkor rendben vagyunk.

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(16)` `HCl` `rightarrow` `color(red)(5)` `Cl_2` + `color(red)(8)` `H_2O` + `color(red)(2)` `KCl` + `color(red)(2)` `MnCl_2`

e, ...`KMnO_4` + ...`(COOH)_2` + ...`H_2SO_4` `rightarrow` ...`CO_2` + ...`H_2O` + ...`K_2SO_4` + ...`MnSO_4`

e1: Mn: +7-ről +2-re (5-tel csökken)

e2: C: +3-ról +4-re (az oxálsavban két C-atom van, duplán számoljuk, `2*1` = 2-vel nő)

2 mangán kell, hogy 5 C-t kompenzáljon elektronátmenet szempontjából:

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(5)` `(COOH)_2` + ...`H_2SO_4` `rightarrow` `color(red)(10)` `CO_2` + ...`H_2O` + ...`K_2SO_4` + `color(red)(2)` `MnSO_4`

Jobb oldalon két kálium, legyen a bal oldalon is. Így meglesznek a szulfátok is; jobb oldalon 1+2=3 szulfát, akkor a bal oldalon 3 kénsav:

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(5)` `(COOH)_2` + `color(red)(3)` `H_2SO_4` `rightarrow` `color(red)(10)` `CO_2` + ...`H_2O` + `color(red)((1))` `K_2SO_4` + `color(red)(2)` `MnSO_4`

Jöhet a víz: 8 oxigén a permanganátban, 8 víz lesz a jobb oldalon. Hidrogénre ellenőrzünk: `5*2=10` az oxálsavban, `3*2=6` pedig a kénsavban; ez összesen 16 darab, a 8 vízben is éppen ennyi:

`color(red)(2)` `KMnO_4` + `color(red)(5)` `(COOH)_2` + `color(red)(3)` `H_2SO_4` `rightarrow` `color(red)(10)` `CO_2` + `color(red)(8)` `H_2O` + `K_2SO_4` + `color(red)(2)` `MnSO_4`.
1