Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

LÉGYSZII VALAKI

Főoldal » Középiskola » Matematika
764
180 pénzdarabom van, csupa 20 Ft-os és 50 FT-os. Ha annyi 50 Ft-osom lenne, ahány 20 Ft-osom van, és annyi 20 Ft-osom lenne, ahány 50 Ft-osom van, akkor 2-szer annyi pénzem volna mint így. Mennyi pénzem van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
20 Ft-os = x db; 50 Ft-os= 180-x db
Most 20·x+50·(180-x)=20·x+9000-50·x=9000-30·x forintunk van.


50·x+20·(180-x)=50·x+3600-20·x=30·x+3600

30·x+3600=2·(9000-30·x)
30·x+3600=18000-60x
90x=14400
x=160

Most 160 db 20-as és 20 db 50-es van ami 4200 Ft.
Másik esetben 20 db 20-as és 160 db 50-es van ami 8400 Ft. Ez tényleg kétszer annyi mint 4200.
1