Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kell a matek házihoz.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
647
Segítség kell az algebrában. A kérdés:
Gondoltam egy számot. A szám háromszorosából elvettem 5-öt. Ha 200-ból kivonom az így kapott különbséget, akkor a gondolt szám 2-szeresénél 95-tel nagyobb számot kapok. Mely számra gondoltam?
Köszönöm ha segítel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt így tudod felírni egyenlettel:

200-(3x-5)=2x+95

200-3x+5 = 2x+95

205-3x = 2x-95 /+95

300-3x = 2x /+3x

300 = 5x /:5

x = 60

A gondolt szám a 60.

Ellenőrzés:

A szám háromszorosa `60*3` = 180; ebből elvettünk ötöt, az lesz 180-5=175. Ha 200-ból kivonjuk, az lesz 200-175 = 25. A gondolt szám kétszerese `2*60` = 120. Ez pedig éppen 95-tel nagyobb a különbségnél.
1