Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrosztatikával kapcsolatban kéne segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
447
1. Egy kődarab súlya levegőben 16 N, míg vízbe merítve 10 N erővel húzza az őt tartó fonalat.
(a) Mekkora a kő térfogata?
(b) Mekkora a kő sűrűsége?

2. Erőmérővel teljesen a vízbe merítve tartunk egy 250 cm^3 térfogatú, 7870 kg/m^3 sűrűségű vas testet.
Mekkora erőt mutat az erőmérő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, térfogat, erőmérő, Sűrűség, hidrosztatika, aekhimédész
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A felhajtóerő a kettő különbsége, vagyis 16-10 = 6 N

Ennyi a kő által kiszorított víz súlya, tehát a víz tömege 0,6 kg; ennyi víz térfogata 0,6 `dm^3`. A kő térfogata is ennyi (600 `cm^3`).

1,

A kő tömege `16/10` = 1,6 kg.

A kő sűrűsége: `rho=m/V` = `1.6/0.6` = `2.dot(6)` `(kg)/(dm^3)`

2,

Súlyerő: `F_s` = `m*g` = `rho*V*g` = `7.87*0.25*10` = 19,675 N

Felhajtóerő: `F_f` = `rho_v*V*g` = `1*0.25*10` = 2.5 N

Tartóerő: `F_t` = `F_s-F_t` = 19,675-2,5 = 17,175 N (Ennyit mutat az erőmérő)
0