Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi dolgozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
Két szám különbsége 52. Ha az összegük 75%-ból kivonjuk a különbségük 150%-át akkor 90-et kapunk. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik szám x, a másik x+52. A két szám különbsége kétféle lehet; 52 vagy -52.

A felírható egyenlet:

I.

`0.75*(x+(x+52))-1.5*52=90`

`3/2*x+39-78=90`

`3/2*x=129`

x=86 az egyik szám

x + 52 = 86 + 52 = 138

II.

`0.75*(x+(x+52))-1.5*(-52)=90`

`1.5x+39+78=90`

`1.5x=-27`

x = -18

x+52=-18+52 = 34

A két szám lehet 90 és 142 vagy -18 és 34.
0