Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a zsebpénz?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
393
Júlia a londoni kirándulása során az első nap alatt pénzének egyharmadát, második nap megmaradt pénzének kétharmadát költötte el, és a harmadik napra maradt még 14 fontja. Mennyi zsebpénzt vitt magával Júlia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Volt x fontja. Az első nap elköltött `1/3*x` fontot, maradt `(1-1/3)*x` = `2/3*x` fontja. A második nap elköltött `2/3*(2/3*x)` = `4/9*x` fontot; maradt `(1-4/9-1/3)*x` = `2/9*x` fontja, ami éppen 14 font.

`2/9*x=14`

`x=14*9/2` = 63 fontot vitt magával.

Ellenőrzés:

Első nap elköltött `63*1/3` = 21 fontot; marad neki 63-21 = 42 font.

A második nap elköltött `42*2/3` = 28 fontot; maradt a harmadik napra 42-28 = 14 fontja.
1