Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyek ezek a számok?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
480
Három egész szám szorzata -80. A második szám az első háromszorosa, a harmadik pedig a második kétszerese. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A feladatnak nincs megoldása az egész számok halmazán már így ránézésre se. A második számnak oszthatónak kell lennie 3-mal, így a szorzatnak is. -80 pedig nem osztható hárommal (az egész számok halmazán).

I. `xyz=-80`

II. `y=3x`

III. `z=2y`

III. `z=2*(3x)=6x`

I. `x*(3x)*(6x)=-80`

`18x^3=-80`

`x^3` = `-80/18`

`x=root(3)(-80/18)` `approx` -1,644 `notin ZZ`

`y=3*root(3)(-80/18)` `approx` -4,932 `notin ZZ`

`z=6*root(3)(-80/18)` `approx` -9.865 `notin ZZ`
0