Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1182
2kg 25%-os sóoldatban mennyi só van? Mennyi vizet kell elpárologtatni, hogy 32%-os oldat legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 25% azt jelenti, hogy a teljes oldat 25%-a tartalmaz oldott anyagot (esetünkben sót), tehát csak az a kérdés, hogy a 2-nek mi a 25%-a: 2*(25/100)=0,5, tehát 0,5 kg só van benne.

Az oldat töménységét úgy számítjuk, mint általában akárminek a százalékát; az oldott anyagot (érték) osztjuk az egész oldattal (alap), végül szorozzuk 100-zal, ekkor kapjuk meg a százalékértéket (százalékláb). Az oldatban 0,5 kg só van. Tegyük fel, hogy x kg vizet elpárologtatunk, ekkor értelemszerűen az oldott anyag mennyisége nem változik, az oldat tömege pedig ennyivel csökken, tehát 2-x lesz, ekkor az oldat 0,5/(2-x)*100=50/(2-x) tömegszázalékos lesz. Azt szeretnénk, hogyha ez 32 lenne, tehát:

50/(2-x)=32, ez pedig egy egyszerű egyenlet, amit már meg tudunk oldani, végeredménye x=0,4375, tehát 0,4375 kg vizet kell elpárologtatni.
1