Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett és inverz függvény

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2077
Adja meg az f (x) = ln x és g (x) = (2x - 5) utasítással adott függvények értelmezési
tartományát! Képezze az f o g összetett függvényt! Adja meg f o g inverz
függvényét az értelmezési tartományával és értékkészletével!


Megoldásom:
f(x) = ln(x) ÉT: x>0 , mivel a alapú logaritmus A esetén A > 0, a > 0 és a !=1

g(x) = (2x-5) ÉT: x eleme a valós számoknak (R)

fog = ln (2x-5) -> ÉT: 2x-5 > 0 => x > 5/2

inverz:
y = ln (2x-5)
x = ln (2y-5)
e^x = e^(ln (2y-5))
e^x = 2y - 5
e^x + 5 / 2 = y

f^-1 (x) = e^x + 5 / 2
ÉK: y>5/2 (mivel inverz ÉK.-e a sima függvény ÉT.-a)

ÉT: x eleme a valós számoknak (R) (nem tudom, hogyan lehetne meghatározni az inverz értelmezési tartományát, így csak gondolom, hogy x bármi lehet e hatványaként).


A kérdésem: Jó a megoldás??? Ha nem, mit rontottam el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, inverz, összetett
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Teljesen jó.

Annyit lehetne hozzátenni, hogy az ln függvény szigorúan monoton, ezért van inverze.
Mivel az ln függvény értékkészlete a valós számok halmaza, ezért az inverz fv. értelmezési tartománya is ℝ. De persze jó úgy is, ha az exp. fv-ből jössz rá az ÉT-re.
Módosítva: 8 éve
0