Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

629
Milyen éghajlati hatások érik hazánkat nyugatról?
éghajlati hatás:
télen:
nyáron:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Magyarország a mérsékelt övezetben találtató. Hazánkat három különböző éghajlati hatás éri, ezek a kontinentális, mediterrán, és az óceáni éghajlat. Nyugat felől az óceáni, északkelet felől a száraz kontinentális, és dél felől a mediterrán éghajlat fejti ki hatását, ennek köszönhető, hogy Magyarország 3 éghajlattípus ütközőzónájában található. Hazánkban jelen van a 4 évszak: tavasz, nyár, ősz, tél. A nyár meleg, a tél hideg, ezért nagy az évi hőingás. Mivel hazánkat magas hegyvonulatok veszik körül, ezért védve vagyunk a szélsőséges időjárási hatásoktól, medence hatás érvényesül.

Óceáni hatás: Nyugati területeinkre fejti ki hatását, mivel ezekre a területekre több felhőzet érkezik, így itt kevesebb a napsütéses órák száma, több a csapadék, az óceán felől érkező hűvösebb levegő miatt hűvösebbek a nyarak.

Mediterrán hatás: Leginkább a déli területeinkre hat, ezeken a területeken kezd leghamarabb tavaszodni, például a Mecsek déli lejtőin. Enyhébb telet okozhat, sok csapadékkal. Jelentős mennyiségű csapadék érkezhet mediterrán ciklonokkal.

Száraz kontinentális hatás: Leginkább az északkeleti területekre hat, átlagosnál kevesebb a csapadék, nyár végén szokott esni a legtöbb csapadék a térségben. Keményebb telekért felelős, ugyanis a Szibéria felett összegyűlt nagy mennyiségű hideg levegő, erősebb hideg leszakadásokat okoz a térségben.
0