Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS!

39
Milyen éghajlati hatások érik hazánkat nyugatról?
éghajlati hatás:
télen:
nyáron:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Magyarország a mérsékelt övezetben találtató. Hazánkat három különböző éghajlati hatás éri, ezek a kontinentális, mediterrán, és az óceáni éghajlat. Nyugat felől az óceáni, északkelet felől a száraz kontinentális, és dél felől a mediterrán éghajlat fejti ki hatását, ennek köszönhető, hogy Magyarország 3 éghajlattípus ütközőzónájában található. Hazánkban jelen van a 4 évszak: tavasz, nyár, ősz, tél. A nyár meleg, a tél hideg, ezért nagy az évi hőingás. Mivel hazánkat magas hegyvonulatok veszik körül, ezért védve vagyunk a szélsőséges időjárási hatásoktól, medence hatás érvényesül.

Óceáni hatás: Nyugati területeinkre fejti ki hatását, mivel ezekre a területekre több felhőzet érkezik, így itt kevesebb a napsütéses órák száma, több a csapadék, az óceán felől érkező hűvösebb levegő miatt hűvösebbek a nyarak.

Mediterrán hatás: Leginkább a déli területeinkre hat, ezeken a területeken kezd leghamarabb tavaszodni, például a Mecsek déli lejtőin. Enyhébb telet okozhat, sok csapadékkal. Jelentős mennyiségű csapadék érkezhet mediterrán ciklonokkal.

Száraz kontinentális hatás: Leginkább az északkeleti területekre hat, átlagosnál kevesebb a csapadék, nyár végén szokott esni a legtöbb csapadék a térségben. Keményebb telekért felelős, ugyanis a Szibéria felett összegyűlt nagy mennyiségű hideg levegő, erősebb hideg leszakadásokat okoz a térségben.
0