Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tanulás

255
Matektanár szeretnék lenni, mivel nagyon érdekel a matek, de szüleim nem hisznek a gondolatomban, mivel anyu csak egy benzinkútnál dolgozik, és apumnak nincs rendes munkahelye. Mennyire folyásolja be a szülői öröklődés, hogy valaki tanár legyen? Nem akarom leszólni szüleimet, de édesapám, és édesanyám sem volt soha jó tanuló. Úgy vélik, hogy úgyse leszek matektanár, és nem jutok el odáig. Mit tegyek azért, hogy a középiskolás évek alatt ne tegyem "tönkre" az életemet azzal, hogy nem tanulok normális minőségben. Mit tegyek a sikeres érettségihez? Kérek mindenkit, hogy ne csak annyit írjon, hogy "TANULJÁL"!, hanem lehetne picit részletesebben, mindenre kíváncsi vagyok, jöhetnek saját történetek is. Mit ajánlotok? Ki, hogyan szokta megcsinálni a házi feladatát? Iskola után mindjárt, vagy a tanóra előtti este otthon? Mire ügyeljek az íróasztalnál? Ki preferálja az előredolgozást a tananyagban? Olvassak a tananyag után? Őszintén arra is gondoltam már, hogy előre készülök az érettségire, és készítek a nyári szünetben magamnak egy youtube csatornát, és alkotok magamnak rövid, tömör videókat a tankönyvben lévő tananyagról, és privát videóként feltöltöm, hogy a középiskolás évek alatt bármikor visszanézhessem őket, akár tanév közben. Végig lehet-e tanulni az iskolás éveket puskázás nélkül? Leplezetlenül állíthatom, hogy úgy tanultam történelmet, hogy létrehoztam magamnak redmenta feladatlapokat, állítottam össze magamnak kérdéseket, és azt megválaszoltam magamnak, de a tanulókártyákat is készítettem. Idegennyelvből nem találtam, szinte soha a helyemet, ki, mit javasol a nyelvtanuláshoz, bármilyen, alkalmazás, bármit elfogadok említésként! Hogyan tudok felkészülni a váratlan dolgozatokra? Elhatároztam magam, hogy a nyári szünetben mindennap meglátogatom a könyvtárat, hogy következő tanév elején felkészültebb legyek a társaimnál! Korai kelés, vagy késői fekvés a bevált módszer? Nálam mindig megtalálható a leckefüzet, (egy sima vonalas füzet), ami fontossá nőtte ki magát a rendszerezés terén, mivel nálam már tipikusan mondhatni, hogy naplóvá nőtte ki magát, mivel mindig visszakövethetem, hogy mit, mikor csináltam, fontos eszköz a határidők betartásához. Lehet, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett, de remélem nem probléma! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Egyéb

Válaszok

2
Hali!
Nyolc éve kitűnő vagyok, hadd adjak néhány tanácsot!

Először is! Egyszerre ne kezdj bele túl sokmindenbe! Félévkor velem is előfordult, hogy túlvállaltam magam, hidd el, nem tesz jót az idegrendszernek!
Tarts ki az elképzelésed mellett, ne engedd, hogy a szüleid "leszívják" az energiádat! Ha kritizálnak, mondd meg nekik érthetően, hogy meg tudod csinálni! Ha párszor elmondod, megértik, és abbahagyják, és büszkék lesznek rád.
Fontos, hogy mindig óráról órára készülj! Így elkerülheted a "meglepetés" dolgozatokat. Tedd félre a telefont, tanulj meg még aznap, és a telefon legyen jutalom, ha kész vagy a házival és a szóbelivel! Meglátod, jól fog esni! Ha nem végzel délután, tedd félre, majd holnap befejezed, de ne éjszakázz!
Ha tényleg az érettségire akarsz készülni, foglalkozhatsz vele napi vagy heti egy-két órát, de ezt sem kell túlgondolni Youtube-os videókkal. Ha nem értesz valamit, kérdezd a matektanárodat! Én például nyolcadikos vagyok, pár hónapja a töritanárom elém tett egy 2021-es töri érettségi feladatsort. Minden készülés nélkül megírtam 81%-osra.
Az előredolgozást viszont nem támogatom, főleg nem matek terén! Mindenki máshogy értelmezi, és lehet, hogy a tanárod is máshogy magyarázza, mint ahogy te értelmezted, de neked a sajátod rögzül be, és ez gondot okozhat a továbbiakban.
A puskázás. Bevallom nyolc év alatt én is puskáztam, de én szeretem inkább megtanulni az anyagot! Nemegyszer tanúja voltam már osztálytársaim lebukásának!
Nyelvtanulásra a Duolingo alkalmazást javaslom. Letöltheted Play áruházból. Az alapoknál kezdi, lassan halad az összetettebb feladatok felé témakörökön át. Megoldás lehet még, hogy angolul, németül nézed sorozataidat, meséket, hangoskönyveket hallgatsz (ismertet, pl. Maugli, aminek tudod a történetét, így tudod fordítani is!)
"Korai kelés, vagy késői fekvés a bevált módszer?" EGYIK SEM!!! mindkettővel csak azt éred el, hogy a tanórákon nem tudsz figyelni, fáradt leszel. Délutánra pedig szó szerint erőd sem lesz. Mindenesetre ki lehet próbálni, de hidd el, a leírtakat fogod tapasztalni!
A leckefüzet amúgy jó ötlet!
Remélem, tudtam segíteni, ha igen, légyszi jelöld megoldásnak! Köszi!



1

Szia!
Személy szerint én a legtöbb házimat az iskolában csinálom, rögtön óra utáni szünetben, ha akkor nem tudom akkor a következőben. Nem mindent lehet így, és nem is mindig sikerül mindent befejezni, de amit lehet azt megoldom és így nem csak értelmetlen telefonnyomkodással megy el az a 15 perc. Itthon pedig csak a hosszabbakat és a maradékot kell befejezni, ezt rögtön suli után szoktam, utána van időm másra is és szabad a délutánom. Így nem is szoktam felírni mi a lecke (egyébként van leckefüzetem, de nem szoktam előszedni) legfeljebb az adott tantárgy füzetébe, mert a legtöbb már a suliba kész, a többire meg emlékszem. Így nem kell se korán kelnem se későn feküdnöm.
Előredolgozni szerintem se jó ötlet, ha rosszul rögzül többet ártasz, mint használsz vele. Az viszont hasznos lehet, hogy tanultok valamit, és utána nézel utána bővebben a dolgoknak. Abból megmaradhatnak infók, amit használni tudsz később és a tanár általi anyagra épül rá.
A nyári szüneted hagyd meg nyári szünetnek. Ha egész nyáron azzal nyaggatod magad már szeptemberben eleged lesz az egészből, és lehet az az anyag nem is lesz fontos. Kicsit lehet gyakorolni, főleg ha élvezed is, de ne vidd túlzásba. Ugyan ez a könyvtár is.
Jelentem, nekem eddig sikerült és a jövőben sem tervezek puskázni.
Nem tudom milyen nyelvet takar az idegennyelv, csatoltam egy képet az én eddig összegyűjtött angolos alkalmazáslistámról. Van közte olyan is, ami némethez is jó, ahhoz még nem találtam ilyeneket, de lassan el kellene majd kezdeni keresni. Ezek mellett eszközök nyelvét ha átállítod az adott nyelvre sok szót lehet tanulni, plusz videók, filmek, cikkek. Gyakorolni is sok oldal van, pl. Liveworksheets.
Egy idő után tudni fogod, hogy melyik tanár mit vár el, mennyire van oda a röpikért. Nekem például eddig egy olyan tanárom volt csak, aki bejelentés nélkül rendszeresen irattatott dolgozatot, azt is töriből. Egy idő után az ő rendszerére is rá lehetett jönni, soha nem írtam abból jó jegyet, mert az egész addigi anyagból kérdezett 5-tól felfele, de tz-vel fel lehetett azt is javítani. A legtöbben nem szoktak röpiket irattatni bejelentés nélkül, ha meg egyszer mégis, akkor ez van, elolvasom gyorsan mit írtunk, leírom amire emlékszem, és egy rosszabb jegyet is (idén ebből kaptam egy 3-ast, annál rosszabbam nincs) simán ki lehet javítani év folyamán, most is az év végi 5 lesz. Nekem ez az óráról órára nagyon nem, a legtöbb csak felesleges infó, a témazárókba nem is kell. És persze betartani se annyira könnyű, rengeteg idő, soha nem csináltam így. Ha szólnak akkor előtte megtanulom, nekem így sokkal jobban bevált. Tanulni este a legjobb, mielőtt aludni mész, erről volt valami kutatás is, hogy akkor nagyobb százalék megmarad, mint más napszakban.
Még talán annyi, hogy év elején húzd meg, ne "majd kijavítom" legyen, mert az úgy sose fog megtörténni. Ha jó átlagod van, akkor már nyugodtabb vagy utána, hogy nem feltétlen kell hibátlannak lennie, ha az a rész pont nem megy. Az is fontos, hogy átlagot néznek, nem kell minden dolgozatnak tökéletesnek lennie, a lényeg hogy az átlag jó legyen. A kettő között kell valahol megtalálni az utat.
0