Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
348
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
- Ha gyűjtólencse, akkor

`1/f=1/k+1/t`

`1/25=1/10+1/t`

k = `1/(1/25-1/10)` = `-16.dot(6)` cm

`N=-k/t` = `16.dot(6)/10` = `1.dot(6)`

`N=K/T` `rightarrow` `K=N*T` = `1.dot(6)*4` = `6.dot(6)` cm

A keletkezett kép nagyított, egyenes állású és látszólagos.


- Ha szórólencse, akkor

`1/f=1/k+1/t`

`1/(-25)=1/10+1/t`

t = `-1/(1/10+1/25)` = -7,14 cm

`N=-k/t` = `7.14/10` = 0,714

`N=K/T` `rightarrow` `K=N*T` = `0.714*4` = 2,86 cm

A keletkezett kép kicsinyített, egyenes állású és látszólagos.

Ábra
0