Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy háromszög csúcsai

Főoldal » Középiskola » Matematika
1239
Egy háromszög csúcsai K(-1;5) L(1;1) M(5;3).
a,Igazolja,hogy a háromszög L-nél lévő szöge derékszög!
b,Határozza meg az LMK szöget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha a KL és LM szakaszok meredekségének szorzata -1, akkor a két szakasz (egyenes) merőleges.

`m_(KL)` = `(y_L-y_K)/(x_L-x_K)` = `(1-5)/(1-(-1))` = `-4/2` = -2

`m_(LM)` = `(y_M-y_L)/(x_M-x_L)` = `(3-1)/(5-1)` = `2/4` = `1/2`

`m_(KL)*m_(LM)` = `-2*1/2` = -1 ; vagyis a szög derékszög.

b,

Vizsgáljuk meg a harmadik oldal meredekségét is:

`m_(KM)` = `(y_M-y_K)/(x_M-x_K)` = `(3-5)/(5-(-1))` = `-2/6` = `-1/3`

Az LM oldal az x tengellyel mekkora szöget zár be?

`tanx` = `m_(LM)` = `1/2` `rightarrow` `x=26,56°`

Az KM oldal az x tengellyel mekkora szöget zár be?

`tan y` = `m_(KM)` = `-1/3` `rightarrow` `y=-18,43°`.

`alpha` = `x+(-y)` = 26,57+18,43 = 45°.

Ábra.
0

Nagyon szépen köszönöm.
0