Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ismétlés nélküli kombináció

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
Véletlen választás során mi a valószínűbb: az, hogy 8 emberből a 3 legokosabb kerül be egy küldöttségbe, vagy 10-ből a 4 legbutább?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az okos:

`1/(((8),(3)))` = `1/((8!)/(3!*5!)` = `((1*2*3)*(1*2*3*4*5))/(1*2*3*4*5*6*7*8)` = `(1*2*3)/(6*7*8)` = `1/(7*8)` = `1/56`

A buta:

`1/(((10),(4)))` = `1/((10!)/(4!*6!))` = `((1*2*3*4)*(1*2*3*4*5*6))/(1*2*3*4*5*6*7*8*9*10)` = `(1*2*3*4)/(7*8*9*10)` = `1/(7*3*10)` = `1/210`

`1/56 gt 1/210`

Az előbbi a valószínűbb.
0