Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

AB szakasz

Főoldal » Középiskola » Matematika
621
Adott egy szakasz két végpontja.A(0;-4)ésB(3;5).Írja fel az AB szakasz felezőmerőlegesének egyenletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. A szakasz felezőpontja:

`x_O`: `(x_A+x_B)/2` = `(0+3)/2` = 1,5

`y_O`: `(y_A+y_B)/2` = `(-4+5)/2` = 0,5

O(1,5;0,5)

2. A szakasz meredeksége:

`m_(AB)` = `(y_B-y_A)/(x_B-x_A)` = `(5-(-4))/(3-0)` = `9/3` = 3

3. Azt az egyenest keressük, melynek a meredeksége `-1/m_(AB)` = `-1/3` és átmegy az O(1,5;0,5) ponton.

`0.5=-1/3*1.5+b`

b = 1

A keresett egyenes egyenlete:

y = `-1/3*x+1` vagy 3y+x-3=0

Ábra
0

Nagyon köszönöm.
0