Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
526
Réz(II)-szulfát-oldatot elektrolizálunk grafit elektródok között 5,0 A áramerőséggel 1 órán át. Mekkora tömegű fém válik le az egyik elektródon és mekkora térfogatú standard állapotú gáz fejlődik a másikon az elektrolízis során?

tudna valaki segíteni esetleg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az elektródfolyamatok:

K: `Cu^(2+)` + 2 `e^-` `Leftrightarrow` `Cu`

A: `H_2O` `Leftrightarrow` `1/2` `O_2` + 2 `H^+` + 2 `e^-`

`A_(Cu)` = 63,5 `g/(mol)`

Q = `I*t` = `5A*1h*3600s/h` = 18000 C

1 mol elektron átviteléhez 96500 C töltés szükséges.

Hány mol elektron megy át 18000 C töltés hatására?

x = `18000/96500` = 0,1865 mol elektron

A katódon feleannyi, vagyis `0.1865/2` = 0,0932 mol réz válik ki, ami `0.0933*63.5` = 5,92 g.

Az anódon negyedannyi, vagyis 0,0466 mol oxigéngáz fejlódik, ami standard körülmények között `0.0466*24.5` = 1,14 `dm^3`.
0