Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
367
Ez eléggé húha jó kérdés hogy hogyan kell...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ehhez jól jönne némi tájékoztatás, néhány szó, hogy miről van szó, mert ez még képrejtvénynek se gyenge :D
0

Hát csak tippelek, ha már ennyi tájékoztatást kaptam. A test szabadon esik, a becsapódás sebessége (ezt a `v_("becs")`-ből gondolom, bár szebben kéne, ha már megosztod másokkal) van megadva. Remélhetőleg nincs kezdősebesség, akkor

a,

`v_("becs")=g*t` `rightarrow` t = `v_("becs")/g` = `35/10` = 3,5 s

`h=g/2*t^2` = `10/2*3.5^2` = 61,25 m

b,

x = 21 cm? Szerintem 21 m-t adott meg a tanárbácsi, de kiszámolhatom 21 cm-re, csak teljesen felesleges (akkor miért nem 21 mm vagy `mum`). És 21 m honnan? A becsaódás helyétől vagy a kiindulás helyétől?

`x=g/2*t_x^2` = `g/2*(v_x/g)^2` = `v_x^2/(2*g)`

`v_x` = `root()(2*x*g)` = `root()(2*21*10)` `approx` 20,49 `m/s`

Ha az aljától van az x, akkor kivonod h-ból (61,25-21) és azt írod x helyére. Ha 21 cm, akkor 0,21 m-t vagy így, vagy úgy.

c,

Ezek alapján a harmadik kérdés az lehet, hogy mekkora úton éri el a 10 `m/s` sebességet (vagy milyen messze lesz a becsapódás helyétől, amikor 10 `m/s` a sebessége).

`v_y=root()(2*y*g)` `rightarrow` `y=v_y^2/(2*g)` = `10^2/(2*10)` = 5 m

A becsapódás helyétől pedig 61,25-5 = 56,25 m-re lesz.

De ezek csak tippek, három vonalból meg egy marék macskakaparásból kb ennyire sikerült következtetni (oda kell figyelni órán, biztos mondott hozzá egy-két hasznos dolgot ;) ) A témakör is fontos lenne, mert már volt munkatételes feladatod, dinamikás, most meg egy szabadesés; mintha összefoglalalás lenne vagy csak random adja a feladatot, ahol kinyílik a könyv?
1