Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
10. Feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
9,

Felírjuk a kör egyenletét:

`(x-2)^2+(y+3)^2=18`

Az y=0 helyen metszi az x tengelyt.

`(x-2)^2+(0+3)^2=18`

`(x-2)^2=9`

`(x_1-2)=3` `rightarrow` `x_1=5`

`(x_2-2)=-3` `rightarrow` `x_2=-1`

A kör az x tengelyt az (5;0) és (-1;0) pontokban metszi.

10,

Megoldjuk, mint egyenletrendszert:

`x^2+y^2-2x=0`

`3x-y=0` `rightarrow` `y=3x`

`x^2+(3x)^2-2x=0`

`10x^2-2x=0`

`x*(10x-2)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = 0 `rightarrow` `y_1` = `3*0` = 0

`10*x_2=2`

`x_2` = `1/5` `rightarrow` `y_2` = `3*1/5` = `3/5`

Az egyenesnek a körrel két közös pontja van: `A(0;0)` és `B(1/5;3/5)`.

0