Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az egyenes egyenletei, matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Köszönöm annak, aki megoldaná és ábrázolná! Ez a házim.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, háromszög, szögek, egyenes, Súlyvonal, egyenlete, oldalegyenes, beirt, súlyvonal., magasságvonalak
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A(-7;3), B(4;5), C(3;-7)

`color(purple)(bb"1. Az oldalegyenesek egyenlete:")`

- `bb"AB egyenlete:"`

`m_(AB)` = `(y_B-y_A)/(x_B-x_A)` = `(5-3)/(4-(-7))` = `2/11`

`y_A=m_(AB)*x_A+b_(AB)`

`b_(AB)=y_A-m_(AB)*x_A` = `3-2/11*(-7)` = `47/11`

`y=2/11*x+19/11` vagy `color(red)(11y-2x-47=0)`

- `bb"BC egyenlete:"`

`m_(BC)` = `(y_C-y_B)/(x_C-x_B)` = `(-7-5)/(3-4)` = 12

`y_B=m_(BC)*x_B+b_(BC)`

`b_(BC)=y_B-m_(BC)*x_B` = `5-12*4` = `-43`

`y=12*x-43` vagy `color(red)(y-12x+43=0)`

- `bb"AC egyenlete:"`

`m_(AC)` = `(y_C-y_A)/(x_C-x_A)` = `(-7-3)/(3-(-7))` = `-1`

`y_A=m_(AC)*x_A+b_(AC)`

`b_(AC)=y_A-m_(AC)*x_A` = `3-(-1)*(-7)` = `-4`

`y=-x-4` vagy `color(red)(y+x+4=0)`

`color(purple)(bb"2. Oldalfelező pontok:")`

- `bb"AB oldal felezőpontja:"`

`x_D` = `(x_A+x_B)/2` = `((-7)+4)/2` = -1,5

`y_D` = `(y_A+y_B)/2` = `(3+5)/2` = 4

`color(red)(D(-1,5;4))`

- `bb"AC oldal felezőpontja:"`

`x_E` = `(x_A+x_C)/2` = `((-7)+3)/2` = -2

`y_E` = `(y_A+y_C)/2` = `(3+(-7))/2` = -2

`color(red)(E(-2;-2))`

- `bb"BC oldal felezőpontja:"`

`x_E` = `(x_B+x_C)/2` = `(4+3)/2` = 3,5

`y_E` = `(y_B+y_C)/2` = `(5+(-7))/2` = -1

`color(red)(E(-3,5;-1))`


`color(purple)(bb"3. Súlyvonalak egyenlete:")`

A háromszög súlyvonala az oldal felezőpontját a szemközti csúccsal összekötő szakasz (itt most egyenes, illetve annak az egyenlete).

`s_A`:

`m_(s_A)` = `(y_F-y_A)/(x_F-x_A)` = `(-1-3)/(3.5-(-7))` = `-4/10.5` = `-8/21`

`b_(s_A)` = `y_A-m_(s_A)*x_A` = `3-(-8/21*(-7))` = `3-8/3` = `1/3`

`y=-8/21*x+1/3` vagy `color(red)(21y+8x-7=0)`

`s_B`:

`m_(s_B)` = `(y_E-y_B)/(x_E-x_B)` = `(-2-5)/(-2-4)` = `-7/(-6)` = `7/6`

`b_(s_B)` = `y_B-m_(s_B)*x_B` = `5-(7/6*4)` = `5-14/3` = `-1/3`

`y=7/6*x+1/3` vagy `color(red)(6y-7x-2=0)`

`s_C`:

`m_(s_C)` = `(y_D-y_C)/(x_D-x_C)` = `(4-(-7))/(-1.5-3)` = `11/(-4.5)` = `-22/9`

`b_(s_C)` = `y_C-m_(s_C)*x_C` = `-7-(-22/9*3)` = `-7+22/3` = `1/3`

`y=-22/9*x+1/3` vagy `color(red)(9y+22x-3=0)`

`color(purple)(bb"4. Súlypont:")`

Bármelyik két súlyvonalat választjuk ki:

I. `y=-22/9*x+1/3`

II. `y=7/6*x+1/3`

Elég jól választottunk, mindkét egyenletnek ugyanott van a tengelymetszete:

`color(red)(S(0;1/3))`.

(2. Ábra)

`color(purple)(bb"5. Oldalak hossza:")`

`d_(AB)` = `root()((x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2)` = `root()((-7-4)^2+(3-5)^2)` = `root()(125)` = `5*root()(5)`

`d_(BC)` = `root()((x_B-x_C)^2+(y_B-y_C)^2)` = `root()((4-3)^2+(5-(-7)^2)` = `root()(145)`

`d_(AC)` = `root()((x_A-x_C)^2+(y_A-y_C)^2)` = `root()((-7-3)^2+(3-(7))^2)` = `root()(200)` = `10*root()(2)`

`color(purple)(bb"6. A háromszög belső szögei:")`

Ha már ismerjük az oldalak hosszát, akkor akár koszinusztétellel is számolhatunk; ha nem, akkor maradunk a koordinátageometriánál, a meredekségekkel is egyszerűnek tűnik (1. pont; 1. ábrán a szögek jelölve).

`cosalpha=((AC)^2+(AB)^2-(BC)^2)/(2*(AB)*(AC))` = `(200+125-145)/(2*root()(125*200))` = 0,57

`alpha` = 55,3°

`cosbeta=((BC)^2+(AB)^2-(AC)^2)/(2*(BC)*(AB))` = `(145+125-200)/(2*root()(145*125))` = 0,26

`beta` = 74,9°

`cosgamma` = `((AC)^2+(BC)^2-(AB)^2)/(2*(AC)*(BC))` = `(200+145-125)/(2*root()(145*200))` = 0,646

`gamma` = 49,8°

`m_(AB)` = `2/11`= `tan delta_(AB)` `rightarrow` `delta_(AB)` = 10,3°

`m_(BC)` = `12` = `tan delta_(BC)` `rightarrow` `delta_(BC)` = 85,24°

`m_(AC)` = -1 = `tan delta_(AC)` `rightarrow` `delta_(AC)` = -45°

`alpha` = `|delta_(AB)-delta_(AC)|` = 10,3-(-45) = 55,3°.

`beta` = `|delta_(AB)-delta_(BC)|` = |10,3-85,4| = 74,9°.

`gamma` = `180-(alpha+beta)` = `180-(55.3+74.9)` = 49,8°.


`color(purple)(bb"7. A háromszög területe:")`

Már annyi adatot ismerünk, hogy azt se tudjuk, melyik megoldást válasszuk, olyan sok a lehetőség.

Legyen szinuszos, az még nem volt:

T = `((AB)*(AC)*sinalpha)/2` = `(root()(125*200)*sin55.3)/2` = 65


`color(purple)(bb"8. A beírt kör sugara:")`

A legegyszerűbb a Héron-képlet lesz:

r = `(2*T)/(a+b+c)` = `(2*65)/(root()(125)+root()(145)+root()(200))` `approx` 3,48

`color(purple)(bb"9. Magasságvonalak egyenlete:")`

A magasságvonal merőleges az oldalakra (tehát a meredekségüket egyszerűen számolhatjuk) és ismerjük egy pontját (a szemközti csúcsot).

`m_(AB)` = `2/11` `rightarrow` `m_(m_C)` = `-1/(2/11)` = `-11/2` (A C csúcshoz tartozó magasság meredeksége, csak a sok m miatt).

C(3;-7)

`-7=3*(-11/2)+b_(m_C)`

`b_(m_C)` = `-7+33/2` = `19/2` = 9,5

`m_C`: `y=-11/2*x+19/2` vagy `color(red)(2y+11x-19=0)`


`m_(BC)` = 12 `rightarrow` `m_(m_A)` = `-1/12`

A(-7;3)

`3=(-7)*(-1/12)+b_(m_A)`

`b_(m_A)` = `3-7/12` = `29/12`

`m_A`: `y=-1/12*x+29/12` vagy `color(red)(12y+x-29=0)`


`m_(AC)` = -1 `rightarrow` `m_(m_B)` = 1

B(4;5)

`5=1*4+b_(m_B)`

`b_(m_B)` = `5-4` = 1

`m_B`: `y=x+1` vagy `color(red)(y-x-1=0)`


Szorgalmi:

`color(purple)(bb"1.Oldalfelező merőlegesek egyenlete:")`

Az oldalfelezők meredeksége ugyanannyi, mint a magasságoké, viszont nem a csúcsokon haladnak át, hanem az oldalfelező pontokon.

`m_(m_A)` = `-1/12`

F(3,5;-1)

`-1=7/2*(-1/12)+b_(OA)`

`b_(OA) = -1+7/24=-17/24`

`y=-1/12*x-17/24` vagy `color(red)(24y+2x-17=0)`


`m_(m_B)` = 1

E(-2;-2)

`-2=(-2)*1+b_(OB)`

`b_(OB)=0`

`color(red)(y-x=0)`


`m_(m_C)` = `-11/2`

D(-1,5;4)

`4=(-1.5)*(-11/2)+b_(OC)`

`b_(OC)=4-33/4` = `-17/4`

`y=-11/2*x-17/4` vagy `color(red)(4y+22x+17=0)`


`color(purple)(bb"2. Körülírt körvonal középpontja:")`

Az oldalfelező merőlegesek metszéspontja.

y=x

`y=-11/2*x-17/4`

`x=-11/2*x-17/4`

`x=(17/4)/(13/2)` = `(-17*2)/(13*4)` = `-17/26`

`color(red)(O(-17/26;-17/26)`

`color(purple)(bb"3. Körülírt kör sugara:")`

Az O pont távolsága bármelyik csúcstól.

`r=d_(BO)=root()((4-(-17/26))^2+(5-(-17/26))^2)` = `root()((121/26)^2+(147/26)^2)` = `1/26*root()(121^2+147^2)` = `root()(36250)/26` `approx` 7,32

A körülírt kör egyenlete tehát:

`(x+17/26)^2+(y+17/26)^2=36250/676`
Módosítva: 4 éve
1