Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugó munka

Főoldal » Középiskola » Fizika
371
A rugónak a munkáját nem értem hogyan kéne kiszámolni, a többi megvan és szerintem jó is, de ez nincsen meg és nem is tudom hogyan kéne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, help, erő, munka, Rugó, Rugó erő, Rugó munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kicsit kusza a feladatmegoldás.

Először is (de bocs a kötekedésért) két rugó van berajzolva és három rugóállandó van megadva. Akkor tehát valójában három rugó van, ezt visszük tovább.

A képletet (ami nagy valószínűséggel nem jó) írjuk már le tisztességesen. `1/D=1/D_1...` Ami akkor igaz, ha a rugók sorba vannak kapcsolva (ez nem áramkör, itt pont ellentétesen vannak az ellenállással). Az eredő rugóállandó a rugók rugóállandóinak összege lesz párhuzamosan kötött rugóknál. Gondolj az expanderre (bár nem tudom, manapság használnak-e olyat), abban van több rugó párhuzamosan kötve, sokkal nagyobb erő kell a kihúzásához, mint egy rugóhoz; tehát nagyobb rugóállandót kell kapnunk eredőnek, mint az egyes esetekben.

`D=D_1+D_2+D_3` = annyi

Ha megvan az eredő rugóállandó, akkor a megnyúlást ki tudod számolni az (és ott is rosszul írtad)

F = `m*g` = `D*Deltax` képletből. Ha megvan `Deltax`, akkor innen már csak egy lépés a munka kiszámítása. `W=1/2*D*(Deltax)^2`
1