Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Vizsgáljuk meg, hogy a következő egyenletek közül melyik lehet kör egyenlete? Határozzuk meg a kör középpontjának a koordinátáit és a kör sugarát!
a) x²+y²+4x-9y+40=0
b) x²-y²-2x+4y=0
c) x²+y²-6x+8y+25=0

Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) x²+y²+4x-9y+40=0

`(x+2)^2-4+(y-4.5)^2-20.25+40=0`

`(x+2)^2+(y-4.5)^2=-15.75` `rightarrow` A kör sugarának négyzete nem lehet negatív.

b) x²-y²-2x+4y=0

Az `y^2`-es tag előjele pozitív kell, hogy legyen; különben hiperbola lesz (mint ez).

c) x²+y²-6x+8y+25=0

`(x-3)^2-9+(y+4)^2-16+25=0`

Ez egy 0 sugarú kör (egy pont) lett.

0