Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Egri csillagok

48
Sziasztok! Az a feladat, hogy az Egri csillagok cselekményéből, egy 8-10 mondatos fogalmazást kellene írjak. Segítséget kérnék ebben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
https://diszmami.hu/2015/10/15/egri-csillagok-kidolgozott-olvasonaplo/

14 mondatban:
A 7 éves Bornemissza Gergely és az 5 éves Cecey Éva (Vicuska) egy patakban fürdenek, majd egy török janicsár elrabolja a két gyereket.
Keresztesfalván Cecey Péterék és az egész falu a gyerekeket keresi, és amikor megtalálják ruháikat, azt hiszik vízbe fulladtak.
Gergely és Vica Margittal egy szekéren utazik, majd sötétedés után a török karaván letelepedik az erdőbe éjszakára és a raboknak kell vacsorát főzniük.
A rabok vacsoráznak, és a szökésről beszélnek, közben a törökök szétosztják zsákmányaikat, amit elrejtenek. Gergely kifigyeli Jumurdzsákot.
Gergely kihallgatja, hogy a sebhelyes arcú és a janicsár Vicuskáék házának kirablásáról beszélgetnek, majd éjszaka a gyerekek megszöknek Jumurdzsák lovával együtt.
Már éppen feladták a gyerekek keresését, amikor Varsányi a zarándok elmeséli, hogy szerinte a törökök rabolták el Őket, és ekkor megérkeznek a gyerekek.
Cecey örömében fiává fogadja Gergelyt, aki megkapja a török lovát a kincsekkel együtt. A fiú elmeséli, hogy a törökök ki akarják őket rabolni. Dobó elhatározza, hogy vitézt nevel a fiúból, majd Pécsre indul segítségért.
Délelőtt a falu felkészül a támadásra, közben megérkezik Dobó 30 zsoldossal. A törökök is ideérnek és Dobóék eltalálják Jumurdzsákot, de túléli. Móré pedig elmenekül, de a törökök üldözik. Ceceyék megkötözik a törököket.
Dobóék miután megérkeznek Móré Lászlóval és hadizsákmányaikkal újra elindulnak az erdőben maradt rabokért. Sajnos a fiú anyját a törökök megölik.
Dobóék kiszabadítják a rabokat és a zsákmányt szétosztják köztük. Kivéve egy kis piros hüvelyes kardot, az Gergelyé lett. Jumurdzsák sorsát átadják Gábor papnak.
Dobó mellett büszkén lovagol Gergely, amikor 2 előfutár közli, hogy 200 fős török csapat közeledik. Dobó úgy dönt, megtámadja őket, majd figyelmezteti katonáival a rabokat, hogy másfele menjenek.
Gábor pap Jumurdzsák beszélgetéséből kiderül, hogy anyja magyar volt és őt is innen rabolták el kisfiú korában, mint a Pap öccsét. Jumurdzsákot végül az amulettjéért cserébe elengedi Gábor pap.
Gábor pap pont a készülő csata helyszínére ér, amikor megkéri őt Dobó, hogy a fiút vigye magával Török Bálinthoz Szigetvárra nehogy baja essen.
Gergelyék mikor megállnak pihenni, a megszökött Móré László elköti a pap lovát, majd Gábor pap kibontja Jumurdzsák amulettjét.
Hazaérnek a Pap falujába Gergelyék, amit a törökök elpusztítottak, ahol megtalálják a pap édesanyjának holtestét is.
A pap Gergely segítségével 2 napig temetik a falu halottait.
Tovább indulnak, majd elérnek Szigetvárra Török Bálinthoz, aki felajánlja a Gábor papnak legyen a fiúk tanítója.
0