Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi segítsetek!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
714
Sajnos nagyon gáz vagyok matekból:( nagyon sokat itt ülök fölötte de nem megy:((
lenne egy pár feladat amiben amiben a segítségeteket kérném!
5x2-7x+12=1
log2x=3
lg x=2lg 5+2
lg(x-4)+lg(x+3)=lg(5x+4)
log3(x-4)(x-2)=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
3
500
2500
8
0

utolsó:
0

5x2-7x+12=1
1.) Elvégzed a lehetséges műveleteket. (Szorzás)
10-7x+12=1
2.) Összevonod az egyneműeket.
22-7x=1 /+7x
3.) Célrevezetőbb, az x-et plusszba rakni, minden esetben.
22=7x /:7
4.) Osztasz az x előtt álló számmal. (Nem kell kiszámolnod, add meg tört alakban, és kész!)
x= 22/7

A többiben nemtudok segíteni. C:



0

Kicsit máshogyan kellene jelölni a különböző feladatokat, mert könnyen félreértelmezhetőek, ahogyan az meg is történt;

1. 5x²-7x+12=1, kivonunk 1-et:
5x²-7x+11=0, ennek megoldásait a megoldóképlettel tudjuk megoldani, ahol a=5, b=-7 és c=11, ekkor azt kapjuk, hogy az egyenletnek nincs (valós) megoldása, mivel a gyökjel alá -171 kerül, amit nem tudunk elvégezni.

2. log₂(x)=3. Itt gyakorlatilag az a kérdés, hogy ha 2-t 3. hatványra emeljük, akkor mit kapunk; 2³=8, tehát az egyenlet megoldása x=8.

3. Ha jó helyen van a szóköz, akkor: lg(x)=2*lg(5+2), tehát lg(x)=2*lg(7). A k*lg(a)=lg(ak) azonosság alapján: lg(x)=lg(7²), vagyis lg(x)=lg(49). A logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt ezek akkor egyenlőek, hogyha a logaritmuson belül ugyanaz a szám áll, tehát x=49.
Ha rossz helyre került, akkor lg(x)=2*lg(5)+2. Az előbbi azonosságot itt is tudjuk használni, valamint a 2-t átírjuk 10-es alapú logaritmusra: 2=lg(100), tehát: lg(x)=lg(5²)+lg(100). Az lg(a)+lg(b)=lg(a*b) azonosság szerint lg(x)=lg(25*100)=lg(2500)-eat kapjuk, ennek x=2500 a megoldása.

Folytatás később.
0