Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
(x+3)/(x-3)+(x-3)/(x+3)=4/3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Úgy látom nincs megoldása.
x^2=gyök(-45)
1

Fontos azonosságok!
(a+b)2= a2 + 2ab + b2
(a-b)2 = a2 - 2ab + b2
(a+b)*(a-b) = a2 + b2
x eleme IR halmaznak és x nem egyenlő 3; -3 (fontosak ezek a kikötések)

Először bővítek mindkét tag nevezőjével
(x+3)*(x+3) + (x-3) * (x-3) = 4/3 * ((x+3)*(x-3)) Használd a nevezetes azonosságokat!

x2 + 6x + 9 + x2 - 6x + 9 = 4/3 * (x2 - 9)
2x2 + 18 = 4/3 x2 - 12
5/3 x2 = -30
x2 = -18
x nem valós szám
Módosítva: 4 éve
0