Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
699
Add meg az elsőfokú függvényt, ha
grafikonjának két pontja P(102; 13) és Q(17; 21)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS!!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Egy egyenes egyenletéről van szó, amit meg kell határozni!
13=m×102+b , illetve 21=m×17+b a két egyenlet, ezekből: 13-102m=21-17m, tehát 85m=-8, azaz az egyenes meredeksége m=(-8/85)=(-0,09412) lesz, süllyedő egyenesről van tehát szó, mert negatív meredekség-érték jött ki.
A tengelymetszetet ("b"-t) pedig visszahelyettesítéssel megkapjuk valamelyik egyenletből: 21=(-8/85)×17+b, s ebből b=21+(-136/85)= (1785-136)/85= 1649/85=+19,4 lesz!

A keresett egyenes egyenlete tehát: y=(-8/85)·x+1649/85 , másképpen átírva 85y=-8x+1649, vagyis 85y+8x=1649 lesz! :)

Remélem a levezetés érthető volt és tudtam segíteni! :)
0