Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Igazold hogy negyzetszamok!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
647
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tanultál már olyat, hogy "teljes indukció"?
A csatolt képen ezt alkalmaztam - érthető így?
0

Elemi átalakításokkal könyen belátható, nem kell teljes indukció hozzá:

2. Kiemelünk 4ⁿ-nt: 4ⁿ*(3+1)=4ⁿ*4, ez a hatványozás definíciója szerint 4n+1-nek felel meg. Mivel 4=2*2, ezért (2*2)n+1 alakba írható át az előbbi kifejezés. Azt is tudjuk, hogy a hatványozás tényezőnként elvégezhető, tehát 2n+1*2n+1 alakba írható át. Sikerült az eredetit felírni egy olyan kéttényezős szorzatba, hogy a tényezők egyenlőek egymással, tehát az eredeti tényleg négyzetszám, és a szám gyöke 2n+1. Ráadásul ez nem csak a természetes számokra lesz így, hanem tetszőleges egész számra is igaz, ezért sem jó feltétlenül a teljes indukciós bizonyítás.

1. Első körben alakítsuk át a 3-hatványt úgy, hogy csak n legyen a kitevőben:

32n+1 = 32n*3 = (3²)ⁿ*3 = 3*9ⁿ, tehát az összeg második tagja 4ⁿ*3*9ⁿ=3*4ⁿ*9ⁿ. Az előbb volt róla szó, hogy a hatványozást tényezőnként el lehet végezni, képlettel: (a*b)ⁿ=aⁿ*bⁿ, szerencsére ez visszafelé is működik; ha a képletben a=4 és b=9, akkor (4*9)ⁿ=4ⁿ*9ⁿ, a jobb oldali van meg nekünk, ami így átírható a bal oldalon álló alakra, vagyis (4*9)ⁿ=36ⁿ-re. Itt tartunk:

36ⁿ + 3*36ⁿ, innen pedig a befejezés gyakorlatilag ugyanúgy megy, mint az 1. feladatnál; kiemelünk 36ⁿ-ent: 36ⁿ*(1+3)=36ⁿ*4, 36ⁿ=(6*6)ⁿ=6ⁿ*6ⁿ, tehát 6ⁿ*6ⁿ*4 lesz. 4=2*2, tehát 6ⁿ*6ⁿ*2*2 alakra jutunk, innen már csak annyi a dolgunk, hogy felcseréljük a tényezőket: 2*6ⁿ*2*6ⁿ, végül megfelelően zárójelezünk: (2*6ⁿ)*(2*6ⁿ), ez azt jelenti, hogy a fenti kifejezés gyöke 2*6ⁿ, ami tetszőleges n-re egy racionális szám.

Persze az is igaz, hogy "általában" teljes indukcióval kell az ilyeneket bizonyítani, mivel az ilyenfajta variálás nem mindenhol megoldható, de itt meg lehetett anélkül is oldani.
Módosítva: 8 éve
0