Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Két szám mértani közepe 20-szal nagyobb a kisebbik számnál, számtani közepük 30-cal kisebb a nagyobbik számnál. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két szám x és y.

A felírható egyenletek:

I. `root()(x*y)=x+20`

II. `(x+y)/2 =y-30`

II. x+y = 2y-60

II. y = x + 60

I. `root()(x*(x+60))=x+20`

`x(x+60)=(x+20)^2`

`cancel(x^2)+60x=cancel(x^2)+40x+400`

20x = 400

x = 20

II. y = 20 + 60 = 80

A két szám a 20 és a 80.

Ellenőrzés!
1