Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
475
Légyszi segítsen valaki!
1., Egy termék árát először megemelték 45 % - al, majd csökkentették 40%- al. Most 22500 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
2., Egy termék árát először megemelték 55% - al, majd csökkentették 44% - al. Most 25500 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
3., Egy termék árát először megemelték 70% - al, majd ismét megemelték, ezúttal 55% - al. Most 15000 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
4., Egy termék árát először megemelték 90% - al, majd ismét megemelték, ezúttal 65% - al. Most 13000 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
5., Egy termék árát először lecsökkentették 15% - al, majd ismét lecsökkentették, ezúttal 25% - al. Most 22000 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
6., Egy termék árát először lecsökkentették 17 % - al, majd ismét lecsökkentették, ezúttal 29% - al. Most 26000 Ft-ba kerül. Mennyi volt eredetileg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1., Az ismeretlent x-szel jelölöm. Mivel 45%-kal emelték, a 145%-a kell. Utána 40%-kal csökkentették, vagyis az előzőleg kijött eredmény 60%-a kell. Egyenlettel felírva:
x•(145/100)•(60/100)=22.500
x•1,45•0,6=22.500
x•0,87=22.500
x=22.500:0,87
x~25.862

Eredetileg kb. 25.862 Ft-ba került.


A többit is így kell megoldani. Mindig arra koncentrálj, mekkora rész MARADT, ne arra, hogy mekkora részt vettek el.
0