Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 8. térbeli geometria SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
367
Mekkora átmérőjű fedő kell egy 8 cm magas, 3,2 literes,
henger alakú edényre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, sos, henger
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A keresett paraméter az az átmérő, általában d-vel jelölik.
Meg van adva a magasság (h = 8cm) és a térfogat (V = 3,2 liter). Kezdésként érdemes ezeket az SI mértékegységekbe átválatni.
Így lesz h = 0,08 m a térfogat pedig V = 0.0032 m3. (Egy liter egy dm^3-nak felel meg.)
Azt tudjuk, hogy az átmérő a rádiusz duplája, tehát megpróbáljuk ezt kitalálni. Egy forgáshenger térfogata V = pi * r^2 * magasság. Ezekből az egyetlen amit nem tudunk az az r, tehát a rádiusz. A képlet átformálása után kapjuk:
r^2 = V/(pi * magasság)
Beírjuk a számokat, majd az eredményből gyököt vonunk. A megoldás az, hogy a fedő átmérője 0,1128 méter hosszú. Ezt érdemes centiméterbe átváltani.
0