Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon surgos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

Felt: `x ne 2/3`

`(9x-3)/(9x-6)-(3x+1)/(3x-2)=2`

`(9x-6+3)/(9x-6)-(3x-2+3)/(3x-2)=2`

`cancel(1)+3/(9x-6)-(cancel(1)+3/(3x-2))=2`

`1/(3x-2)-3/(3x-2)=2`

`-2/(3x-2)=2` (:-2)

`1/(3x-2)=-1`

3x-2 = -1 (+2)

3x = 1

x = `1/3`

Ellenőrzés!

2,

`(5x-1)/8 ge (1-2x)/7+1`

Közös nevező

`7*(5x-1) ge 8*(1-2x)+56`

`35x-7 ge 8-16x+56`

`35x ge 71-16x`

`51x ge 71`

`x ge 55/51`

ellenőrzés!

3,

`(2x+3)/(x-5)lt 0`

Felt: `x ne 5`

Egy tört akkor kisebb, mint nulla, ha

a, A számlálója pozitív, a nevezője negatív

2x+3 `gt` 0 `rightarrow` `x gt -3/2`

x-5 `lt` 0 `rightarrow` `x lt 5`

Itt a metszetet kell venni, az lesz egy részmegoldás:

`-3/2 lt x lt 5`

b, A számlálója negatív, a nevezője pozitív.

2x+3 `lt` 0 `rightarrow` `x lt -3/2`

x-5 `gt` 0 `rightarrow` `x gt 5`

A fenti kettőnek nincs közös része.

Megoldás: `-3/2 lt x lt 5`

4,

`(2x-1)*(5-3x) gt 0`

Szorzat akkor pozitív, ha

a, Mindkét tényezóje pozitív

`2x-1 gt 0` `rightarrow` `x gt 1/2`

`5-3x gt 0` `rightarrow` `x lt 5/3`

`1/2 lt x lt 5/3`

b, Mindkét tényezője negatív

`2x-1 lt 0` `rightarrow` `x lt 1/2`

`5-3x lt 0` `rightarrow` `x gt 5/3`

Ennek sincs közös része.

Megoldás: `1/2 lt x lt 5/3`
0