Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztetel!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1082
Egy haromszog szogeinek aranya 2:3:4, a kerulete 50 cm. Mekkorak a haromszog oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Hát akkor felírhaotd a szögekre, hogy alfa=2x, béta=3x, gamma=4x

Mivel egy háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért 2x+3x+4x=9x=180° -> x = 20ˇ

Innen pedig szinusz-tétellel lehet az oldalak hosszát számolni.

Vagy felírod, hogy a:b:c=sin40°:sin60°:sin80°


Vagy pedig az egyikből kifejezed a másik kettőt.
Pl. ha mindegyiket a-val akarod kifejezni akkor felírod, hogy a/b=sin40°/sin60° ebből megvan, hogy b = 1,35a
a/c=sin40°/sin80° -> c= 1,53a

És akkor ebből megvan, hogy 3.88a = 50
Módosítva: 8 éve
0

Csatoltam képet.
0

Az első "vagy" utáni rész kifejtése:

Itt is a szinusz tételet írom fel csak most nem 2 oldalra, hanem mind a háromra.
Két oldal esetén olyan szokott lenni, hogy: a/b=sin(alfa)/sin(béta)

Három esetén pedig úgy lehet felírni, hogy a:b:c=sin(alfa):sin(béta):sin(gamma)
Most is ez van felírva

a:b:c=sin40°:sin60°:sin80°

Na most amikor az elején meg volt adva, hogy a szögek aránya 2:3:4 akkor azt írhattam, hogy a a szögek rendre 2x,3,x és 4x-szel egyenlők

Itt is ugyanaz van: az oldalhosszak sin40°*y, sin60°*y és sin80°*y-nal egyenlők
Ha ezeket összeadjuk megvan, hogy 2,48y=50 -> y = 20,16

És akkor ezt megint vissza kell szorozni, hogy megkapd az oldalakat
Módosítva: 8 éve
0