Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyökös egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
 x-3  +  x-6  = 1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`root()(x-3)+root()(x-6)=1`

Felt: `x ge 6`

Lesz egy pár négyzetreemelés, az okozhat gyökszaporulatot, majd az ellenőrzéssel vagy a kezdeti feltételekkel ki lehet zárni.

Jöhet az első:

`(x-3)+2*root()((x-3)(x-6))+(x-6)=1`

A gyökös kifejezés marad az egyik oldalon:

`2*root()(x^2-9x+18)=10-2x` (:2)

`root()(x^2-9x+18)=5-x`

Jöhet a második négyzetreemelés:

`cancel(x^2)-9x+18=cancel(x^2)-10x+25`

x = 7

Ha leellenőrizzük, meglátjuk, hogy nem adja az egyenlőséget:

`root()(7-3)+root()(7-6)=1`

`root()(4)+root()(1)=1`

`2+1=1`

`3 ne 1`

Az egyenletnek nincs megoldása.
1