Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kádár Korszak

256
Sziasztok!
Ha van köztetek olyan esetleg aki megélte a kádár korszakot vagy sokat tud róla az írna nekem ide róla egy kicsit hogy pl.:mi volt akkor,hogyan éltek az emberek stb...
Ha ezt valaki megtenné nekem nagyon hálás lennék mert én nem tudok ilyen rövid fogalmazást írni a kádár korszakról mivel én ezt nem nagyon értem
Úgyhogy előre is köszönöm a valaszaitokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
„Aki nincs ellenünk, az velünk van” - A Kádár-korszak szlogenje.
A Kádár-korszak az 1956–1988 közötti évek elnevezése. A rendszernek nevet adó pártvezér 32 éven keresztül volt az ország első embere, azaz a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) első titkára, ill. főtitkára, és emellett 1956–1958-ban, továbbá 1961–1965-ben a Minisztertanács elnöke. A Kádár-korszak két nagy szakaszra oszlik, amelyek közül az első a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulásától 1962–1963-ig tartott. Az 1956. november 4-én létrejött Kádár-kormány első feladatának a rendcsinálást tartotta, vagyis a forradalomban részt vettekkel szembeni megtorlást és a pártállam helyreállítását. Nyilvánvalóvá volt, hogy a Rákosiék által preferált sztálini út nem járható tovább. Ezen a felismerésen alapulva – mert bár a célok nem változtak, csak az azok eléréséhez használt eszközök – Kádárnak sikerült személyi hatalmát megszilárdítania. 1956 legnagyobb tanulsága Kádár számára az volt, hogy a „kisemberek” békés gyarapodását nem szabad hátráltatni, viszonylagos jólétük a politika oltárán fel nem áldozható: ez a rendszer legfőbb alappillére.
A második nagy szakasz (1962–1963-től 1988-ig) időszakában alakultak ki a rendszernek azok a sajátságos jegyei, amivel a Kádár-korszakot a legtöbben azonosítani szokták. Ezek azok a sajátosságok, amelyek alapján a rendszerre jellemző megnevezések megszülettek, mint például. „gulyáskommunizmus”, „frizsiderkommunizmus”, vagy épp a nyugati újságírók hatására elterjedt „legvidámabb barakk” kifejezés.
Legvidámabbnak azért nevezték, mert a szovjet tömb országai közül Magyarországon volt a legmagasabb az életszínvonal. Innen lehetett a legkönnyebben külföldre kiutazni, és itt lehetett leghamarabb elérni a nyugati termékeket és kultúrát. De mégis csak „barakk” volt abban az értelemben, hogy pártállami diktatúra volt, amely jelentős mértékben korlátozta az emberek demokratikus jogait és személyes szabadságát.
A rendszernek talán az egyik legfontosabb jellemvonása, amit oly sokat emlegetnek a régi öregek a szerény, de biztos anyagi gyarapodás lehetősége, ami ugyanakkor egyet jelentett a „kapun belüli munkanélküliséggel” és az ország nagymérvű eladósodásával.
A gazdasági életet továbbra is a tervgazdálkodás határozta meg, de abban helyet kapott a piaci szempontok korlátozott mértékű alkalmazása. A dinamikus fejlődést a KGST támogatásai fedezték, amelyek hiányában 1973-tól már csak a hitelekre támaszkodó, mesterséges „műjóléti rendszer” vált fenntarthatóvá. Magyarország a „szocialista láger legvidámabb barakkja” cím büszke birtokosaként a látszatbiztonság, a látszatjólét korszakába lépett. Az árak alacsonyan tartása, a ki nem apadó állami támogatások, a rendszer bukásához vezettek volna, de Kádár a forradalom tapasztalataiból kiindulva, a késleltetés eszközével megőrizte hatalmát. A lakosság nem habzsolt, de egyre bátrabb költekezésekbe kezdett. 1955 és 1980 között az egy főre jutó fogyasztás több mint két és félszeresére, a fogyasztási cikkek vásárlása tízszeresére emelkedett. Ennek eredményeként a politikai vezetés megteremtette a fogyasztói szocializmus modelljét. A proletár lakókonyhát felváltotta a nappali, kelendővé váltak a luxuscikkek. Míg az alapvető élelmiszerek, a közlekedés és a lakhatási költségek irreálisan alacsony áron maradtak. A háztartási eszközök a lakások modernizálásával népszerűbbé váltak, a tartós fogyasztási cikkek helyett a mosó (HAJDÚ)-, hűtő (LEHEL) - és porszívógépek (RAKÉTA), valamint az élvezeti cikkek (kávé, tea, cigaretta, szeszes ital) lettek a legkeresettebb termékek.

Egy pár dolog ebből a korszakból:
Téeszesítés (TSZ): 1959 – 1962 között. 1959 elejétől kezdetét vette a kollektivizálás harmadik szakasza, melynek során a már megismert, fizikai és a lelki „ráhatás” és nyomás minden eszközét igénybe vették. Kollektivizálás = Államosítás, azaz a magántulajdonban álló javak és jogok állami tulajdonba vétele. A mezőgazdaságban az egyéni gazdálkodás helyett a közös, kollektív gazdaságok, szövetkezetek kialakítását jelenti. A falvakba, tapasztalt párthű embereket küldtek ki később belőlük lettek a tsz-elnökök, párttitkárok, tanácselnökök. Az átalakulás eredményeként az ország szántóterületének több mint 90%-a a szocialista szektorhoz tartozott.

Dunai Hőerőmű: A második ötéves tervvel egy nagyarányú vidéki ipartelepítési program vette kezdetét. Ekkor kezdődött a Dunai [Dunamenti] Hőerőmű építése is, amely két szakaszban valósult meg: az első 1960–68-ig tartott, a második pedig 1970–76-ig. Az erőmű már 1962-ben önálló vállalatként működött, s mintegy 750 embert foglalkoztatott.

A Dunai Kőolaj-finomító Vállalat: Százhalombatta másik nagyipari létesítménye a Dunai Kőolaj-finomító Vállalat (DKV) építése szintén a hatvanas években kezdődött meg. Itt három nagy beruházási szakaszban 1962 és 1971 között 15 termelőüzem épült fel. Amint az a korban megszokott volt, fiatalok sokaságát vitték mindkét üzem építésére, hogy segítsenek a munkálatokban.

Szocialista városok: a Kádár-korszak alatt létrejött ún. szocialista városok létrejöttüket az ott alapított ipari üzemeknek köszönhetik. Már a hatvanas évektől a munkaerő letelepítések céljából elindították a lakásépítési programot. Szocialista városok: Ajka, Dunaújváros, Kazincbarcika, Komló, Oroszlány, Ózd, Salgótarján, Százhalombatta, Tatabanya, Tiszaújváros, Várpalota.

Az Egyesült Izzó Váci Képcsőgyára: A hatvanas évek kiemelt iparága lett a jármű-, erősáramú-, műszer- és híradástechnikai ipar. Az Egyesült Izzó Váci Képcsőgyára a hazai tv-készülék gyártás teljes kielégítése mellett exportra is gyártott képcsöveket.

ABC áruház Vácon: Az ország első ABC áruházát 1963. április 1-jén Vácon, a Dunai Cementmű új lakótelepén,

Tiltakozás a bős-nagymarosi vízlépcső ellen:
Csehszlovákia és hazánk a bős-nagymarosi vízlépcső megépítésére vonatkozó megállapodást, amelynek a szerződés értelmében 1991-re állnia kellett volna. Megfogalmazódott, hogy a nagyberuházás hatása összetett és jelentős környezet átalakítással jár. Az 1980-as évek közepétől már erőteljes tiltakozások kezdődtek hazánkban. 1983-ban a Magyar Tudományos Akadémia is állásfoglalást adott ki, melyben kérték a munkák felfüggesztését. A röplap aláírójaként szereplő KÉKEK minden idők legnagyobb magyar zöld mozgalmát, vagyis az 1984-ben alakult Duna Kört takarja. Szamizdat röpiratokban tiltakoztak a beruházás ellen, és elérték a drága, gazdaságtalan, illetve környezetromboló bős-nagymarosi vízlépcső magyarországi részének leállítását. Németh Miklós, miután átalakította kormányát, 1989. május 13-án azonnali hatállyal felfüggesztette a nagymarosi vízlépcső építését.

Szocialista ünnepek: A szocialista állam már csak önmaga igazolásaként is – „újraírta a kalendáriumot” – új ünnepeket hozott létre, és hagyományokkal rendelkezőket törölt el, vagy itatott át más tartalommal. Utóbbira példa az augusztus 20-ai ünnep. A Rákosi-korszakban 1948-ban, mint „új kenyér ünnepe,” 1949-ben, pedig mint „Alkotmány ünnepe” szerepelt. A szórakoztató műsorok a hatvanas évek közepén bővültek látványosan. Újjáéledt a tűzijáték, egyre jelentősebb lett a vízi és légi parádé, Debrecenben pedig megszületett a virágkarnevál. Augusztus 20-át az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepének tekintették.

Március 15. - az 1848-49-es forradalom emléknapja.
Március 21. - a Tanácsköztársaság kikiáltásának emléknapja;
Április 4. - a felszabadulás emléknapja;
Május 1. - a munka ünnepe;
Augusztus 20. - az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepe
Szeptember 29. - Fegyveres Erők Napja
November 7. - a nagy októberi szocialista forradalom emléknapja;

Az általános Iskola alsósai voltak a kisdobosok, akiknek világoskék háromszög alakú kendőt kellett viselniük ünnepekkor. A felsősök pedig voltak az úttörők. nekik piros színű kendőjük volt. Minden héten egy alkalommal volt őrsi óra. Ez amolyan játékos csoportos foglalkozás volt, amit egy felsős diák (őrsvezető) tartott a kisebbeknek. Hosszú ideig szombaton is kellett iskolába menni. Hétfőnkén pedig adásszünet volt a tévében. Április 4-én piros-fehér-zöld színű papírzászlókkal vonultak fel az emberek a városban.

Röviden ennyi! Remélem sikerül belőle mazsolázni.
0